AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitákban és a bizottsági üléseken elhangzottak megerősítették a kormány adópolitikai szándékait, amelyek az adóterhek fokozatos csökkentésére, a vállalkozások adózási feltételeinek könnyítésére és egyszerűsítésére irányulnak. Annak ellenére, hogy a módosító indítványok száma most sem volt kevés, az adórendszer stabilitásának és kiszámíthatóságának követelménye továbbra is fenntartható maradt.
A módosító indítványok nyomán sem változtak olyan, a kormány által benyújtott alapvető javaslatok, mint például a nyugdíjreformmal kapcsolatos adózási szabályok, az szja-adótábla mértékei.
A támogatott módosító indítványok adóbevételi kiesést jelentő hatása a költségvetési javaslat keretei között kezelhető mértékű maradt. A módosítási igények egy részét a már működő jogintézmények fenntartása, a kiszámítható jogrendszer érdekében nem támogatta a kormány. Más részüket pedig azért nem, mert azok már megszüntetett, adóvisszaélésre is lehetőséget adó kedvezmények visszaállítását vagy adópolitikai célokkal ellentétes új rendelkezéseket jelentenének.
A bizottsági viták középpontjában a lakosság adóterhelését érintő változtatások és a vállalkozások beruházásait ösztönző kedvezmények egységesítésére irányuló módosítások álltak.
Az Érdekegyeztető Tanácsban történt megállapodás alapján javasolt módosítások többsége - így az adójóváírás, az adómentes étkezési hozzájárulás összegének a felemelése, a különböző biztosítópénztári kedvezmények mértékére későbbi csökkentés elhagyása - a lakosságot kedvező módon érinti. Ezek közül kiemelendő, hogy az adójóváírás felső határa a kormány által eredetileg javasolt havi 4000 forintról havi 4200 forintra emelkedik, s ezáltal az év egészében a nettó, borítékba kerülő keresetek közel egy százalékkal gyorsabban nőnek a bruttó kereseteknél.
A bizottságokban felmerült javaslatok közül a személyi jövedelemadót érintően kiemelendők a termőföld haszonbérbe adásából származó jövedelem adómentességi feltételeinek módosításával kapcsolatos indítványok.
A támogatott javaslattal megteremtődik annak lehetősége, hogy a tulajdonnal nem, de például özvegyi jogon haszonélvezettel rendelkező idős polgárok is adómentesen adhassák haszonbérbe a 3 hektár alatti termőföldet.
A kamarai törvény módosításához kapcsolódóan a kamarai tagdíj adókedvezményként történő érvényesítésére több módosító indítvány érkezett.
A kamarai tagdíj utáni adókedvezmény bevezetését sem az szja-ban, sem a társasági adóban nem támogattuk, mivel a tagdíj költségként jelenleg is elszámolható és az adóból való finanszírozásnak nincs elvi indoka.
A közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslattal összefüggésben... (Folyamatos zaj.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me