AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Egészségbiztosítási Alap '97. évi pótköltségvetéséről szóló törvényjavaslat vitája és a benyújtott képviselői módosító indítványok egy sor tekintetben megerősítették az állami számvevőszéki jelentésben foglalt ajánlásokat és az előterjesztő által az októberi kincstári információk alapján készített értékelést.
Az így kialakult közel egységes álláspont alapján a képviselői, illetve a bizottsági módosító indítványok túlnyomó többségét a kormány támogatni tudja.
Így az előterjesztő egyetért azzal, hogy a gyógyító-megelőző ellátás területén valamennyi egészségügyi intézményre kiterjedjen a szervezetátalakítás, - ésszerűsítés esetén szükséges végkielégítések átvállalása.
A szakmai programok folytatása és az ellátás színvonalának javítása érdekében támogatjuk a különkeretes gyógyszer-előirányzatok felemelését és az új szabályozási megoldásra irányuló javaslatokat.
A képviselői indítványokban szereplő, a behajtási, végrehajtási tevékenységet érintő felvetések jellemzően új törvényi szabályozás nélkül is megvalósíthatók. A leglényegesebb elmozdulás azt jelenti, hogy támogatjuk a bevételi előirányzatok mérséklését, s a várhatónak megfelelően a gyógyszer-támogatási előirányzat növelését.
A bevételi előirányzat megállapítása az év utolsó negyedévében, ahogy azt az expozéban jeleztem, már nem igazán döntési kérdés. A benyújtás óta eltelt időszak fejleményei ezen a területen egyre inkább a pesszimista bevételi prognózist igazolják.
Úgy tűnik, az egészségügyi hozzájárulás területén sem lehetett a foglalkoztatottsággal arányos fizetési fegyelmet elérni. Ez a bevételi elem is a járulék bevételéhez hasonló arányban szedhető be.
Megjegyzem, hogy a munkáltatói helyszínellenőrzést elősegítő kormányrendelet szeptemberben lépett hatályba, aminek hatása csak a későbbiekben jelentkezhet.
A hónapról hónapra növekvő egészségügyi hozzájárulási bevétel azt is igazolja, hogy a lemaradás döntően átmeneti jellegű, az új fizetési kötelezettség fokozatos ismertté válásával, társadalmi elfogadtatásával és a beszedési mechanizmus sajátosságaival függ össze, illetve a tisztánlátást nehezítik a kezdeti, a befizetések megoszlásával kapcsolatos könyvelési pontatlanságok is.
A mai prognózisok azt jelzik, hogy a központi költségvetés kedvező pozíciója ellensúlyozni tudja a pótköltségvetésben most elfogadásra javasolt 40,6 milliárd forintos hiányt, azaz az államháztartás egészének hiánya a tervezettet így sem haladja meg.
A képviselői módosító indítványok közül kettő nem kapott kormánytámogatást.
Nem javasoljuk, hogy az egészségügyi közalkalmazottak egyszeri bérfedezetére az alrendszert érintő többletkiadások közül egyeseket bevétellel ellensúlyozzuk, másokat - a többséget - viszont nem.
Ugyancsak nem támogatható az az indítvány, ami a helyszíni ellenőrzésben együttműködő beszedő szervezetek között eltérő ösztönzési mechanizmusok érvényesülését javasolja.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy a pótköltségvetést a kormány által támogatott módosító indítványok figyelembevételével fogadják el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me