DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Képviselő Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ma már közismert tény, hogy a gazdasági rendszerváltás során több mint egymillió munkahely veszett el. Az azonban kevésbé közismert, hogy az elveszett munkahelyek túlnyomó többsége a rendszerváltás első három évében szűnt meg. Ebben az évben a munkahelyek számának csökkenése megállt, több munkahely jött létre, mint ahány megszűnt. Ezért a munkanélküliség kialakulásáért a mai kormányt hibáztatni, úgy gondolom, nem helytálló, ugyanakkor ez a kormány felelősséget érez valamennyi munkanélküliért.
A munkaerőpiac szigorú feltételei közt hazánkban és más országokban is az idősebb munkavállalók egy része sajnos valóban hátrányos helyzetbe kerül. A munkanélküli és a szociális ellátórendszer több, az elmúlt két évben végrehajtott módosítása éppen azt szolgálta, hogy a létrehozott új ellátásokkal, intézményekkel helyzetük kilátástalanná válását meg lehessen előzni.
Engedje meg, képviselő úr, hogy ezekre röviden emlékeztessem.
Először is: az a munkanélküli, aki a munkaerőpiacon már nem tud elhelyezkedni, így az 50 évesek is, részt vehetnek közhasznú foglalkoztatásban vagy a Közmunka Tanács által támogatott közmunkában. E foglalkoztatási formákra 1997-ben csaknem 12 milliárd forintot fordítunk.
(15.30)
Másodszor: A nemrég hatályba lépett törvény értelmében alkalmi munkavállalóként is lehetőség van legális munkaviszony létesítésére.
Harmadszor: A mezőgazdasággal foglalkozóknak az őstermelői igazolvány biztosít legális jövedelemszerzési lehetőséget.
Negyedszer: A tartós munkaviszonyt nehezebben létesítő munkanélküliek - így a képviselő úr által említett 50 évesek - számára is nyitva van a munkanélküli járadék rövid idejű munkavégzés céljából történő megszakítási lehetősége. (Zaj.)
Ötödször: Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése és az ehhez igazodó nyugdíjazási szabályok módosítása során a kormány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a közvetlen nyugdíjkorhatár előtt állók fokozott védelemben részesüljenek. Gondolok a hosszú szolgálati idővel rendelkezők előrehozott nyugdíjazásának lehetőségére vagy a korengedményes nyugdíjazás esetében a lehetőség meghosszabbítására. A munkanélküli ellátórendszerben a három évig folyósítható előnyugdíjat pedig 1998. január 1-jével az öt éven át folyósítható nyugdíj előtti munkanélküli segély váltja fel.
Hatodszor: Az az aktív korú személy, aki munkanélküliként álláskeresése ellenére sem tud a munkanélküliek jövedelempótló támogatása keretében további két évre jogosultságot szerezni, a jövedelempótló támogatással azonos feltételekkel rendszeres szociális segélyre jogosult.
Végül, hetedszer: Az, aki a reá irányuló öregségi nyugdíjkorhatáron sem rendelkezik nyugdíjjogosultsággal és jövedelmei helyzete alapján rászorult, 1998. január 1-jét követően időskorúak szociális járadékában fog részesülni.
Tudom, hogy a piacgazdaság szigorú munkaerő-piaci feltételei közt 50 éves életkor körül nehezebb elhelyezkedni. Leértékelt korosztályról az elmondottak alapján, úgy gondolom, mégsem lehet beszélni. Ez a minősítés nem védi, de sértheti is azokat, akik érdekében a képviselő úr szót emelt. Biztosíthatom, hogy a kormány következetesen törekszik arra, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, szélesedjen a támogatott foglalkoztatás lehetősége (Az elnök a pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és senki se kerüljön olyan lehetetlen helyzetbe, amelyre a képviselő úr utalt.
Kérem az Országgyűlést, válaszomat fogadja el. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me