DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Asszony! Nem hiszem, hogy érdemes pánikot kelteni, hírzárlatokról meg egyebekről értesíteni itt az ország nyilvánosságát: nincs hírzárlat. Ha ez bárkinek bármiféle megnyugvást okoz, akkor itt és most megtöröm az ön által bejelentett hírzárlatot: az 1993/94-es tanévben 4712 óvoda volt Magyarországon.
(16.20)
Ma 4708 van, tehát 4 darabbal csökkent az intézmények száma. 1993-94-ben 3771 általános iskola volt, ez ma 3765: 6 darabbal csökkent az intézmények száma az elmúlt négy év alatt.
Ennél nagyobb arányú megszűnést jelző adatok azokból a fenntartói döntésekből fakadnak, amelyek szervezetszerűen összevonnak két iskolát. Ilyenkor jogi, statisztikai értelemben kétségkívül megszűnik az intézmény. Sőt, ami ilyenkor leginkább fájni szokott: az igazgatók és igazgató-helyettesek státusza is megszűnik. De ez a gyerekeket semmiben nem érinti, mert továbbra is ugyanabba az épületbe járnak zavartalanul iskolába.
Ami az intézmények netán mégiscsak előforduló bezárását illeti, ez kétségkívül a tanulók utaztatásával jár. Ilyenkor a tanulók igénybe veszik a számukra kijáró 67,5 százalékos utazási kedvezményt. A helyi önkormányzat ilyenkor megállapodik egy másik önkormányzattal a közoktatási feladat ellátásáról. A felvevő iskolába, óvodába történő utazás költségeit pedig megtéríti a gyermek lakóhelye szerinti önkormányzat. Az önkormányzatnak szükség esetén gondoskodnia kell kísérő felnőttről is.
Hasonlóképpen nem jelent anyagi terhet a szülő számára a kollégium és szolgáltatásainak igénybevétele sem, ezek ugyanis a közoktatási törvény szerint ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások.
Azt meg, képviselő asszony, hogy a tankönyvek árai és az iskolák bezárása hogyan függ össze, végképp nem értem, ne haragudjon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me