GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A napokban sok budapesti lakásban a vízművek elzárta a vízcsapokat, nem kapnak vizet a lakók. Hatalmas hátralékok gyűltek össze, néhol másfél milliós tartozások, ezért a szolgáltató úgy látta, hogy akárcsak a gáznál, a villanyáramnál, a telefonszolgáltatásnál, megszünteti.
Mondhatnánk, szokványügylet a mai társadalomban, hiszen régóta kettévált - különösen az utóbbi három évben - a társadalom egy szűk gazdag rétegre, és mind több leszegényedő, a középosztályból a szegényrétegbe lecsúszó emberre.
Kik a hibásak? Egy idős család mondja a televízióban: világéletünkben szorgalmas, becsületes munkával kerestük meg a kenyerünket. Mindig pontosan fizettünk, most pedig akár az adósok börtönébe is csukhatnak bennünket. Az utóbbi években kerültünk ebbe a megalázó helyzetbe.
Amikor a társadalom azt látja, hogy milliós, tízmilliós végkielégítések, az ÁPV Rt.-nél törvénytelenségek vannak hiszen mondjuk hanyag munkakezelés miatt elbocsátanak - lásd a Tocsik-ügy - egy személyt, utána a kormány jutalomként a mezőhegyesi rt. igazgatóságába jelöli azt a korrupt tisztviselőt. Sorolhatnám, hogy az ÁPV Rt. működésénél az a nagy összeget, amelyet elsősorban működési költségre, munkabérre és jutalomra kifizetnek, majdnem akkora az a bevétel, ami jön az állami vagyon elherdálásából. Mert rablóprivatizáció folyt az előző években, különösen az utóbbi három évben.
Önök, tisztelt kormányzat, nem tudták megakadályozni. Miközben a társadalmi középosztály így lecsúszott a szegényrétegbe, mint ahogyan ez az idős család tévében elhangzott beszédéből is kiderül, mit tettek önök? Kompenzációról beszéltek. Októberben újra jön a jelentős gáz- és villanyáremelés. Hogyan néznek önök a nyugdíjasok, nagycsaládosok szemébe, akik eddig sem tudták kifizetni? Azt mondják, a kompenzáció majd megoldja.
Kérem, így a társadalom soha nem vált ketté mint az önök háromévi szociálliberális uralkodása alatt. Mire gondolok? A településeken naponta történnek bármilyen objektum átadásánál a különböző pazarló - lásd a budapesti nagykörúti ünnepségeket -, hatalmas, fényes vigasságok. Azt mondják, ezek a szponzorok pénzei. De a szponzorok pénze miből jön? Az elherdált állami vagyonból és nemcsak a Szekszárdi Húsipari Kombinát dolgozói vagy mondjuk a tatabányai brikettgyár munkásai mondják, hanem sorolhatnánk ezer és ezer ilyen esetet, ipari és mezőgazdasági üzemet, ahol a rablóprivatizáció folytán az állami vagyon akár századrészért kelt el. Természetesen azok az emberek, akik megszerezték az állami vagy néha szövetkezeti vagyon nagy részét, azok könnyen vannak, hogy abból szponzoráljanak egy-két milliót fényes vigasságokra. A társadalom többsége ezt nem tudja megbocsátani.
Önöknek egy szerencséjük van: 860 ezer ember volt a régi állampártból, és azok közül még nagyon sok most is gazdasági vezető.
Az ember felteszi a kérdést, hogy a nép miért tűri el ezeket a hatalmas ellentmondásokat, hogy egy nagyon-nagyon szűk gazdag réteg alakul ki, és közben lecsúszik a középosztály. A nagycsaládosok nem tudják kifizetni a tankönyveket, nem tudják taníttatni zenére gyermeküket, egyéb kulturális eseményre nem tudnak járni, színházba, moziba nem mennek a nagycsaládosok. A nyugdíjasok valóban választhatnak, hogy most egyenek egy csirkelábat vagy pedig kifizessék a köztartozásokat.
Ez nem demagógia, tisztelt államtitkár úr! Önöket is, bennünket, akik itt képviselők valóban közvetlen még nem fenyeget, de belekerülhetünk mindannyian abba a nyugdíjas vagy nagycsaládos szegényhelyzetbe, amibe sajnos önök taszították az embereket. Mert milliárdokat herdáltak el a privatizáció, az általunk rablóprivatizációnak nevezett gazemberségek révén, és önök azt a volt állampárti garnitúrát beemelték a gazdasági menedzsmentbe, és azóta is folyamatosan kiszolgálják. Semmilyen engedményt nem tettek, amikor a munkások, akár a tatabányai brikettgyári munkások, akár a szekszárdi húsiparisok itt tüntettek a Parlament előtt, önök csak kipipálják, mintha egy napirendi pont lenne akár itt a parlamentben, akár máshol.
Sajnos, a társadalom így fogja fel a dolgot. A parlament ezért veszítette el a tekintélyét, de a kormány még jobban. Önök hozhatnak siker propagandát, mert a 860 ezer volt állampárti ember többsége még ott van a gazdasági vezető posztokon, és biztos, hogy meg tudja akadályozni azt, hogy amikor az emberek nagyon-nagyon felkelnek, és végre segíteni próbálnának a sorsukon, mindig vannak olyan vezetők, akik őket gyakorlatilag megfeddik, és akár elbocsátják. A társadalom kiszolgáltatott helyzetben van. Még egyszer mondom: bízunk benne, hogy jövőre eljön, és egy nemzeti kormány ezeket a szociális igazságtalanságokat megoldja. (Dr. Szabó Zoltán: Hiába bízol, Géza!)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me