KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, nincs semmi rendkívüli abban, hogy a képviselő úr most a Független Kisgazdapárt szlogenkészletéből éppen a szociális érzéketlenséget próbálta kidomborítani. Teszi ezt annak ellenére, hogy tudatában van, a lakosság életszínvonalának alakulását, a szociális helyzetében bekövetkezett változásokat mind a parlament, mind a kormány időről időre figyelemmel kíséri. Nemcsak a jogalkotás folyamatában, hanem parlamenti interpellációk, kérdések kapcsán is rendszeresen nyílik mód arra, hogy ezekről a kérdésekről itt a Parlament falai között is szót váltsunk.
Általánosságban persze megállapítható, hogy az elmúlt években a reáljövedelem csökkenése mellett a jövedelmek lényegesen differenciálódtak. A legmagasabb jövedelmű egymillió állampolgár egy főre jutó jövedelme hatszor akkora, mint a legalacsonyabb jövedelműeké. (Gyimóthy Géza: 160-szor, öreg!) A létminimum, a kisebb jövedelemből élők száma ugyanakkor emelkedett, jelenleg 2-2,5 millió főre becsülhető számuk.
A probléma kezelése más eszközrendszert igényel a kormánytól azok esetében, akiknél a szegénység stabilizációját kell megelőzni, és más azoknál, akiknek koruknál, egészségi állapotuknál fogva csak arra van kilátásuk, hogy tartósan a szociális támogatási rendszer útján kapjanak segítséget. Szerencsére ez a szűkebb réteg.
A kormány rövid távon a szegénységgel leginkább sújtott nyugdíjasok, tartósan munkanélküliek és alacsony jövedelmű gyermekes családok szociális helyzetének javítását tűzte ki célul. Nem gondolom, hogy a kormányt szociális érzéketlenséggel lehet vádolni akkor, amikor a szociális jövedelmek egy részénél jelentős mértékű reálérték-emelést tervezett a parlament elé benyújtott 1998. évi költségvetési törvény javaslatában, és emellett minden szociális ellátás esetében garantálja legalább a reálérték megőrzését. A nyugdíjak következő évre tervezett 19 plusz 2,5 százalékos mértékű emelése ugyanis lényegesen magasabb, mint a tervezett 13,5 százalékos árindex-emelkedés.
Mivel a szociális ellátások többsége az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazodik, az időseknek, a rokkantaknak, a tartósan munkanélkülieknek járó szociális ellátások jelentős része is meg fogja haladni a tervezett infláció mértékét.
(8.50)
A gyermekes családok megsegítésére a közelmúltban a kormány komplex csomagot nyújtott be a parlamentnek. Ennek eredményeként a még ez év novemberében hatályba lépő gyermekvédelmi törvény szerint a gyámhivatalok mellett gyermekvédelmi szolgálatok épülnek ki, és a gyermeket nevelő családok széles körét fogja megilletni a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. A családi pótlék, a gyermeknevelési segély és a gyermeknevelési támogatás címén a következő évben betervezett keret mintegy húszmilliárd forinttal fogja meghaladni az 1997. évit, ami a költségvetési törvény jóváhagyása esetén feltétlenül biztosítani fogja a reálérték megőrzését. Ezen túlmenően rendszeres gyermekvédelmi támogatásra mintegy húszmilliárd forint lesz fordítható, mely együttesen szintén lényeges segítséget nyújt a nehéz helyzetben élő családoknak.
További pénzeszközök fordíthatók a szociális szolgáltatások kiépítésére, a meglévők bővítésére, ezzel a gondozási hiányok enyhítése mellett a foglalkoztatás területén is jelentős létszámbővítés várható a szociális ágazatban. A gyermekjóléti törvény hatásaként például mintegy ezer új munkahely kialakításával lehet számolni, valamint a tervek szerint a szociális intézmények is bővíthetnek munkahelyet, amire egyébként a tárca többéves programot készített elő.
A kormány szociális érzéketlenségével természetesen nem értünk egyet, ugyanakkor elfogadjuk azt a kritikát, hogy a tervezett intézkedések a tényleges szükségletekhez képest önkorlátozóak. Kénytelenek vagyunk ugyanis figyelembe venni az ország gazdasági teljesítőképességét, és csak azzal összhangban tervezhetjük intézkedéseinket.
Nos, képviselőtársam, tudom, hogy önt napirend előtti megszólalásában az vezérelte, hogy ország-világ előtt láttassa, a Független Kisgazdapárt mennyire aggódik az ország sorsáért. Bízom benne, hogy eljön egyszer az az idő, amikor az érzelem mellett a tények is meghatározóak lesznek megnyilvánulásában. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me