KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, semmi rendkívüli nincs abban, amit képviselő asszony napirend előtti hozzászólásában elemzett. (Dr. Pusztai Erzsébet: Semmi! Teljesen normális dolog!) Hiszen mindnyájan tudjuk azt, hogy a kislaborok és a fizikoterápiás rendelések vonatkozásában - amit korábban kiegészítő alapellátási szolgáltatásként kezeltünk - két változás következett be, nem az idén, hanem az elmúlt év során.
Az elmúlt év nyarán jelent meg többek között a laboratóriumokra vonatkozó szakmai minimumfeltételekről szóló rendelet, amelyet minden, laboratóriumi ellátást végző ellátóhely időben megismerhetett, és szükség esetén a követelményekhez igazíthatta struktúráját. Ez, úgy gondolom, éppen a betegek érdekét szolgálta. A decemberben elfogadott tb-költségvetés - és nem az ön által hivatkozott kormányrendelet -, négy hónap felkészülést biztosítva, a változatlan feltételekkel megvalósuló finanszírozást valóban megszüntette a kiegészítő alapellátási szolgáltatásoknál.
A változásokat követően a továbbfinanszírozási igények elsősorban olyan kislaboratóriumokra és fizikoterápiás rendelésekre vonatkoznak, amelyek a telephelyükön és annak környékén működő háziorvosi szolgálatok diagnosztikai és terápiás igényét elégítik ki.
Az kétségtelen, hogy a fenntartók figyelmét elkerülte a tb-költségvetésben foglalt finanszírozás megszüntetése, de amikor elindultak a rendezés irányába, ezt a tárca - együtt az egészségbiztosítási pénztárral - támogatta, és közösen igyekeztünk megteremteni a finanszírozási rendszerbe történő beillesztést. Ha a településen nem működik szakrendelő, illetve kórház, a településen működési engedéllyel rendelkező praxislabor területi ellátási kötelezettséggel végzi munkáját, továbbá, ha a megfelelő szakember közreműködése fizikai értelemben is megvalósul és nemcsak elvi támogatás formájában.
(9.00)
A népjóléti tárca az ÁNTSZ-től mint a szakmai feltételek meglétét vizsgáló és a működési engedélyeket kiadó hatóságtól bekérte mindazon praxislaborok listáját, amelyek a rájuk vonatkozó szakmai minimumfeltételeknek megfelelnek. Ilyen ellátóhelyek 47 településen működnek, és 388 háziorvosi praxis részére végeznek vizsgálatot. Ezen szakmai követelményeknek megfelelő praxislaborok finanszírozását, amelyek korábban is rendelkeztek OEP-finanszírozással, a tárca továbbra is támogatja a betegellátás zavartalansága érdekében. Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló törvény 13. §-a alapján van lehetőség ezen ellátások finanszírozására, mely megoldási lehetőséget az OEP-vel egyeztettük, így azzal a biztosító is messzemenően egyetértett.
Itt el kell mondani, hogy éppen a betegek érdekei miatt szükséges a praxislaboratóriumok minősítése, hiszen a háziorvosi rendelőkben használt készülékek nem mindegyike hitelesített, sok esetben nem pontos, csak tájékoztató jellegű eredményeket adnak, így ezen tájékoztató adatok alapján nem lehet megfelelő szakmai színvonalon a gyógykezelést meghatározni, a terápiát beállítani. Ezért fontos, hogy csak a hitelesített infrastruktúrával rendelkező, a szakmai minimumfeltételeknek megfelelő laboratóriumok működhessenek a betegek biztonsága és a betegellátás színvonalának megtartása szempontjából.
Azokon a helyeken, ahol a szakmai minimumfeltételek nem adottak és nem alakíthatók ki, ott megoldásként a népjóléti tárca támogatni tudja az úgynevezett vérvételi helyek kialakítását és működtetését. Így nem a betegeknek kell költséges utazással a laboratóriumokba menniük vérvételre, hanem a háziorvosi szolgálatok a helyszínen megoldják a vérvételt, a vérminták összegyűjtését, és megszervezik a vizsgáló laboratóriumba történő beszállítást, valamint a leletek visszaérkezését a vizsgáló orvoshoz.
A vérvételi eszközök finanszírozása a vizsgálati helyen keresztül történik. A vérvételi helyeken történő munka finanszírozására az OEP javaslatot tett, miszerint a tevékenység a járóbeteg-szakellátás szabályai szerint, azonban a normál mintavételnél magasabb pontszámon kerüljön finanszírozásra, tekintettel arra, hogy a transzportköltségeket is figyelembe kell venni. A tárca ennek a megoldásnak a működőképességét jelenleg vizsgálja. Mindenképpen olyan előterjesztést szeretnénk támogatni, amely mind a praxisok, mind a finanszírozó számára, de legfőképpen a betegek számára megfelelő megoldást jelent. (Taps a kormánypárti oldalon. - Dr. Szabad György: Na ne humorizáljunk, kérem!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me