ASZÓDI ILONA KATALIN

Full text search

ASZÓDI ILONA KATALIN
ASZÓDI ILONA KATALIN (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ismételten még egyszer, s azt hiszem, most már utoljára a borhamisításról. Nyilván a Pénzügyminisztériumnak is megvannak a maga eszközei annak érdekében, hogy fellépjen a borhamisítókkal szemben. Ezeket ön valószínűleg el fogja most mondani a nyilvánosság előtt. Én egy konkrét dolgot szeretnék ennek kapcsán elmondani és félig-meddig meditálni, félig-meddig kérdezni róla.
Most tárgyalja a parlament a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló törvényt. Ugyanakkor az is köztudott, hogy a hamis borok mindenféle minőségtanúsítvány nélkül mennek át a határon, azokon a határokon, amelyeken lehet, az Európai Unió országaiba nyilván nem. Ez azért probléma, mert egyrészt hamis, másrészt pedig lefoglalja a helyet azoktól a boroktól, amelyek most a pincékben vannak, ami problémát okoz.
Az eddigi hatályos törvény nem adott lehetőséget arra a vámszerveknek, hogy igazából komolyan kérjék a minőségi tanúsítványokat. Abban a módosításban, amit jelenleg tárgyal a parlament, szintén nem szerepel ilyen passzus. Tudom, hogy ez végül is megoldható a bortörvényen belül - engem a szakértők így tájékoztattak. De egyszerűen attól félek, ha a kardinális törvényekből sorra maradnak ki a hatékony intézkedést lehetővé tevő passzusok, akkor vajon mi biztosít bennünket arról, hogy az a törvény, amire hivatkozunk, ami majd fél év múlva lesz - tudniillik a bortörvény -, valóban tartalmazni fogja-e a szükséges passzusokat.
Tehát azt kérdezném meg, nem lehetne-e minden törvénybe beletenni azokat a passzusokat, amiket a szakértők fontosnak tartanak, s ez esetben a vámtörvényről van szó, ami a Pénzügyminisztérium kompetenciája. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me