DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt hiszem, önnek teljesen igaza van, már ami a pedagógusok munkája esetében az azonos munkáért azonos bér elvét illeti. Az ominózus tízezer forint ügyében a minisztérium, sajnos, tehetetlen volt, tekintettel arra, hogy a költségvetési intézmények érdekegyeztető tanácsa utasította el azt, hogy a nem önkormányzati iskolák pedagógusai ugyanebben részesüljenek. Ugyanakkor a kormány lépéseket tett arra nézve, hogy ez a kormányzati tartalékalapból utólag kerüljön kifizetésre. Jelen pillanatban ez az ügy a kormány előtt van.
Ami a pedagógusok ez évi fizetésemelését, illetőleg a Kjt. szerinti bérbesorolását illeti, erre nézve egyetlen iskolafenntartó sem kapott külön összeget. A kormány álláspontja szerint az évi normatívaemelésben ez messzemenően benne foglaltatik. A tavalyi közoktatási törvény értelmében az egyházi iskolafenntartók ugyanarra a normatívára jogosultak, mint az állami iskolák, pontosabban az önkormányzati iskolafenntartók. Ezt a normatívát a költségvetés átutalta.
(14.40)
Ezen túlmenően az egyházak az általuk fenntartott, és a kormánnyal megkötött közoktatási megállapodás alapján működtetett 152 intézményben tanuló 42 279 gyermek után jogosultak kiegészítő támogatásra. Ennek az ez évi költségvetésben a tisztelt Ház által jóváhagyott összege 1,8 milliárd forint, amely egy főre vetítve 42 600 forint kiegészítő támogatást jelent. A kormány számításai szerint ezzel az átlagos költség tekintetében az egyházi és az önkormányzati iskolák azonos helyzetben vannak. Az egyházak ezt a kijelentést vitatják, jelen pillanatban a szakértők egyeztetése folyik a tekintetben, hogy mi mennyi, hogy csakugyan mennyi az az összeg, amire az egyházak jogosultak lennének a megkötött közoktatási megállapodások függvényében. Ha valóban elmarad ez az összeg, akkor a kormány lehetőséget fog találni ennek kipótlására. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me