AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt örömömet szeretném kifejezni, hogy ismét gazdaságpolitikai kérdésekről van szerencsénk napirend előtt eszmét cserélni. Sajnos, a kétperces reagálási idő persze nagyon kevés, hogy a felvetett sok gondolatra mind reagáljak. Csak néhány nagyon röviden megfogalmazott állítást szeretnék itt megengedni magamnak.
Először is: mindannyian tudjuk, hogy a GDP 20 százalékkal csökkent a rendszerváltás táján. Ennek a következményeit a fogyasztásra az előző kormány csak fele részben kívánta figyelembe venni, usque 10 százalékkal csökkent akkor a fogyasztás, és egy másik 10 százalékkal csökkent tulajdonképpen a Bokros-program következményeképpen. Azt gondolom, ezt azért nem szabadna elhallgatni. Hogy valami arányosságnak kell lenni egy országban a megtermelt jövedelem és a lehetséges fogyasztás között, azt gondolom, hogy ez még egy háziasszony-logikában is elég nehéz vitatni.
Ami azt az állítást illeti, hogy alacsonyabb a bér, és jelentősen csökkent az elmúlt években: ez igaz, de abban a bizonyos tévé-műsorban az is elhangzott, hogy így lehet a bérköltséget körülbelül mondjuk a cseh vagy a lengyel bérköltséggel arányosnak tekinteni a változtatás után - márpedig ezek a versenytársak -, és nyilvánvaló, hogy ehhez nekünk is igazodni kell. Úgy látjuk, hogy most már azért egy más szerkezetű gazdaság van, mint '94-ben volt.
Csak még egy momentumra szeretném felhívni a figyelmet: egy sokkal nagyobb exportszínvonalat képes a mai magyar gazdaság produkálni, mint mondjuk '94-ben, hiszen kétszámjegyű exportnövekedés van azóta, és még számos összetevője van. Tehát a mai makroarányok mellett, ahol a fogyasztás-GDP-arány is már körülbelül jónak tekinthető, valóban van esélye a fenntartható növekedésnek.
(16.00)
Ami az inflációmérséklést illeti: elméletileg igaza van a képviselő úrnak, azonban itt egy sajátságos magyar inflációs folyamatról van szó, ahol a strukturális árarány-átrendeződésnek és a várakozásoknak óriási szerepük van az árak emelkedésében. Miután az energiaárak körülbelül a helyükre kerültek, miután a várakozások reálisan mérsékelhetőek, azt gondolom, igenis van reális esélye az infláció csökkentésének.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me