BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A múlt héten bejelentették a kormányülés után, hogy a kormány tízéves autópálya-építési programot fogadott el. Mintegy 312 milliárdos beruházási programról döntött a kormány, amelynek 75 százalékát közpénzekből, Útalapból, illetve költségvetésből kívánná megvalósítani. Ez a bejelentés mintha pontot kívánna tenni a hónapokkal ezelőtt fellángolt autópályadíj, autópálya-építés körüli vitákra. A kérdés csak annyi, hogy ezt eléri-e.
Dicséretes dolog, hogy a kormány egy évvel az új választások előtt még belevág egy ilyen nagy ívű programba, és egy ilyen nagy ívű programot fogad el. Még dicséretesebb lenne azonban, ha ehhez a parlament támogatását kérné, hiszen a program megvalósítására nem sok ideje marad. (Bársony András: Dehogynem! Még egy ciklus!) Támogatni tudjuk a közlekedési kormányzatnak azt a kezdeményezését, hogy az Útalap a mindenkori benzinárból százalékos arányban részesedjen. Támogatni tudjuk, amennyiben ez bizonyíthatóan nem jár benzináremeléssel. Támogatni tudjuk azt is, hogy a benzin árából több kerüljön az Útalapba és kevesebb - a fogyasztási adón keresztül - a költségvetésbe. Csakhogy itt egy olyan tízéves elkötelezettségről van szó, amelyet - miután pénzügyminiszterek jönnek és mennek - nem árt, illetve nem ártana, ha a parlament fogadna el. Annál is inkább, mert a lakosság igen széles rétegei támogatják ezt a gondolatot.
A marketingcentrum felmérése alapján a megkérdezettek 76 százaléka voksolt arra, hogy a jelenleginél többet fordítsanak vissza a költségvetés közlekedésből származó bevételeiből magába a közlekedésbe. A lakosságot igen érzékenyen érintő autópályadíj vonatkozásában eddig nem adott világos választ a kormány, miközben például az M1-es autópályán az eltelt időben emelkedett a díj. A kormány négy hónapja tárgyal az M5-ös autópálya díjcsökkentése ügyében - eddig még komoly eredmény nélkül -, és a hír csak annyi, hogy még az idén elkészül a Kecskemétet elkerülő autópálya-útszakasz, amely egyébként ingyenes lesz. A gond csak az, hogy ez nem új hír és vívmány, hiszen ez a szerződésekben már korábban így szerepelt.
Ugyanakkor azonban a '98-ban felálló új kormány mindjárt két időzített bombával foglalkozhat: '98 június végén kerül átadásra a Kecskemét-Kiskunfélegyháza közötti új autópálya-szakasz, éspedig díjfizetéssel; valamint két hónap múlva - '98 szeptemberében - az M3-as készül el Füzesabonyig olyan módon, hogy a teljes szakaszra díjat kell majd fizetni. Az új kormány mozgástere mindössze annyi lesz, hogy elvághatja a szalagot, egyébként pedig majd állnia kell a feltehetőleg tiltakozók rohamát.
Nem egészen megnyugtató az autópályadíj mértéke sem. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy amikor az M1-es autópálya hasonló előkészítési fázisban volt, mint most az M3-as - vagyis '91-ben -, akkor 5-6 forintos kilométerenkénti autópályadíj szerepelt. Ez időközben, nem utolsósorban az infláció hatására, most 25 forint kilométerenként. A kormány most az M3-ason 7-10 forint közötti autópályadíjról beszél. Csakhogy ez nem a bevezetéskori díj, hanem ez a mostani '97-es ár. Jövőre ez mindjárt 8,50-12 forinttal indul.
Ebben a Házban eddig mindenki egyetértett abban, hogy szükséges az infrastruktúra fejlesztése. Sok vonatkozásban támogatni tudunk egy tízéves programot, de éppen az elmúlt tíz év tapasztalatai, a '94-es kormányváltás tanulságai alapján, amikor egy újabb tízéves ciklusról beszél a kormány, akkor szükségesnek tartjuk azt, hogy ebben a kérdésben a végső szót a parlament mondja ki. Kérjük a kormányt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy hozza a parlament elé a tízéves autópálya-fejlesztési és -finanszírozási programot. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me