DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Már elöljáróban kérnem kell képviselőtársaim megértő elnézését, de nem tudok leszokni a rögeszméimről; és a politikai kultúráról elmondott, terméketlen talajra hullott és pusztába kiáltott kísérleteim után ismét lehetetlen feladatra vállalkozva, a kulturális alapellátásról szeretnék néhány mondatot elmondani, azzal a naiv reménnyel, hogy talán most, az utolsó pillanatban nagyobb sikerrel sikerül rángatni a vészharang kötelét. Retorikai szinten teljes az egyetértés, hogy kultúra nélkül nincs felemelkedés, viszont a szólamok és a tettek között egyre mélyül a szakadék.
A kormány 1996. március 28-án 3 éves megállapodást kötött a közalkalmazottakkal, és a KKDSZ kezdeményezésére a kulturális fejezetben vállalta, hogy még abban az évben előterjeszti a közművelődési, a könyvtári, a múzeumi törvényeket és a levéltári törvény módosítását. Tehát a művelődéshez való alkotmányos jog alapján tisztázza és rendezi az állami, önkormányzati feladatokat, a közintézmény-működtetés feltételeit, a szükséges költségvetési források mértékét és a közszolgálati foglalkoztatás garanciáit, vagyis megteremti a kulturális alapellátás hatékony biztosítékait.
A kulturális alapellátásnak valójában két nélkülözhetetlen eleme van: a közoktatás és a széles értelemben használt közművelődési tevékenység. Most erről a második elemről van szó, amit nem véd hatékony, a pénzügyi feltételeket is biztosító törvény.
Valahogy nincs "a postás megharapta a kutyát" szintet elérő hírértéke annak, hogy hervadoznak a művelődési házak, amelyek a mindennapi társadalmi érintkezés, a közösségi élet, az alkotó műhelyek meleg fészkei voltak, ahol nemcsak ápolták, őrizték és továbbfejlesztették a helyi kulturális hagyományokat, hanem otthont adtak rangos kulturális eseményeknek, ismeretterjesztő tanfolyamoknak és különböző kluboknak. Senki nem kapja fel a fejét arra az adatra, hogy 1964-ben 2600 volt a művelődési házak száma, és 1994-ben már csak 2218 működött. Vajon miért nem figyel senki arra, hogy 1985-ben 9647 volt a közkönyvtárak száma, és ez 1994-re 4930-ra olvadt? És a lassan megfizethetetlenné váló könyv- és folyóiratárak mellett miért nem érzi át senki a jelentőségét annak, hogy a főleg fiatalok által látogatott könyvtárak egyre nehezedő körülmények között teszik hozzáférhetővé a legfrissebb szép- és szakirodalmat?
Az érintettek 1997. március 23-án némi ijedelemmel hallgatták a kulturális bizottságban a miniszteri beszámolót, ahol szemérmesen nem volt szó pénzről, az elengedhetetlenül szükséges 13 milliárdról; az viszont elhangzott, hogy a kormány csak a tevékenységeket kívánja védeni, az intézményeket nem. Ilyen körülmények között S.O.S.-jelzésértékű a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének a miniszterelnökhöz intézett levele, és nem kellene késlekedni a válasszal. Ady Endre írja az Ülj törvényt, Werbőczy! című versében: "Még magasból nézvést megvolna az ország, / Werbőczy utódok foldozzák-toldozzák." Üdvös lenne, ha alulról nézvést is megvolna az ország, és a foldozás-toldozás helyett megtörténne az alapok megerősítése - addig, amíg ez nem késő. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me