DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az autópálya-programot a kormány valóban a múlt héten fogadta el, összesen 312,8 milliárd forint értékben. Mi úgy tekintjük, hogy ez egy minimálprogram - tehát válaszként Torgyán képviselő úrnak.
Valóban, mi sokkal gyorsabban szerettük volna - nagy vitánk volt. Az első három év 42,8 milliárd forintot tartalmaz. A Pénzügyminisztériummal történt egyezség alapján az úgynevezett gördülő tervezésbe is - azért készülhetett csak most el - ez az összeg fért bele. Minden egyéb kötelezettséget figyelembe véve végre most elindulhat a következő időszakra vonatkoztatva.
Pataky Etelka képviselő asszonynak jelezném, hogy az általa is támogatott, múlt évben elfogadott magyar közlekedéspolitikai koncepció részletesen tartalmazta a magyar autópálya-fejlesztés programját. Ennél tulajdonképpen többet tartalmazott. Ezért gondoljuk, hogy a kormányzat élt egy olyan felhatalmazással, amelyet a parlament, éppen a koncepció következtében adott - annak az elfogadásával adott. Én úgy gondolom, megfelel a parlament játékszabályainak, hogy legalább ennyit fogadott el. Bármely következő kormányzatnak, azt hiszem, nagyon hálás lesz az egész ország, ha ennél nagyobb programot fog hirdetni; ha úgy fogja látni, hogy még több lehetőség van, a GDP jobban növekszik, és a gyorsforgalmivá fejleszthető autópályát teljes nemzetközi autópályaként tudja azonnal megépíteni.
Mi úgy láttuk, ez fog megfelelni, ennek megfelelőn készül az összes program. Megnyugtatásként: igen jelentős állami - először van az, hogy kimondja, legalább 50 százalék - hozzájárulással épül a koncesszió. Nagyon kevés a koncesszióban... - 25 százalék van tervezve, a 75 százalék állami mellett. Tehát döntően állami pénzből fog megépülni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) Mégis úgy gondoljuk, szükség van a magántőke bevonására, és ennek megfelelően nem a benzinárból, hanem amennyiben meghaladja az inflációt, akkor a fogyasztási adó terhére (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) fog ez az autópályaprogram megvalósulni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me