DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt gondolom, Isépy képviselő úr nem vállalkozott lehetetlen feladatra ezzel a felszólalással. Az általa felsorolt tények valóban ismertek, a kormány előtt is ismertek, odafigyelünk rájuk. Nem véletlenül tartotta a kormány is fontosnak a kulturális alapellátásról szóló törvények Ház elé terjesztését, és nem véletlenül vállalta az említett hároméves megállapodásban, hogy ezt a Ház elé fogja terjeszteni.
Való igaz, a kormány késésben van ezzel, mert nem láttuk értelmét olyan szaktörvény előterjesztésének, amely különféle kulturális alapjogokat ugyan kimond, de ezek mellé nem tudja odatenni azokat a pénzügyi garanciákat, amely pénzügyi garanciákat például a közoktatási törvény tavalyi módosításában mellétettünk.
Isépy képviselő úrral teljesen egyetértek a tekintetben is, hogy a kulturális alapellátásnak két nagyon alapvető színtere a közoktatás és a közművelődés. (A hangosító berendezés meghibásodása miatt a mikrofon éles hangot ad.) Bocsánat, ez nem én voltam. Ezek közül a közművelődést a tavalyi törvénymódosítás során igyekeztünk a költségvetés teherbíró képességéhez képest elrendezni, és idén sor fog kerülni - amennyiben a tisztelt Ház elfogadja - a közművelődéssel kapcsolatos alapellátási feladatok törvényi tisztázására is. Az ezzel kapcsolatos három törvény törvénycsomagban történő tárgyalásának koncepciója kormányegyeztetésen van, közben a kodifikációs munka zavartalanul folyik. Az Országgyűlésnek a költségvetés elfogadásakor nem fog gondot okozni az, ha ez a törvény az első fél évben még nem lesz elfogadva, kihirdetve, tekintettel arra, hogy a kormánynak módjában áll a költségvetést olyan módon beterjeszteni, és a tisztelt Háznak módjában áll a költségvetést olyan módon megtárgyalni és elfogadni, hogy abban a kulturális alapellátásról szóló törvény (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megelőlegezett rendelkezéseit figyelembe vegye. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me