DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magyar polgárok az elmúlt években kénytelenek voltak hozzászokni a hozzászokhatatlanhoz, vagyis hogy jelentős mértékben romlik a közbiztonság. A közbiztonság romlásának csak egyik eleme a bűncselekmények számának növekedése, ezen belül is a vagyon elleni bűncselekmények.
A mai napirend előtti hozzászólásomban az egyik nagyon súlyos vagyon elleni bűncselekményfajtával, az autólopásokkal szeretnék foglalkozni; különös tekintettel arra, hogy ez egyre jobban bosszantja, és egyre jobban zavarja a magyar polgárokat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai már rendelkezésünkre állnak a tavalyi esztendőről. Ezen belül a lopások száma 17,9 százalékkal növekedett, és a lopásokon, a lopás kategóriáján belül 33,6 százalékkal növekedett az autólopások száma. Ez meglehetősen rohamos emelkedést jelent. Semmiképpen sem nevezhető természetesnek, semmiképpen sem nevezhető a társadalmi fejlődés szükségszerű velejárójának ez az emelkedés. A személygépkocsi-lopások száma az elmúlt esztendőben, 1996-ban 16 508 volt, valamint ide kell sorolnunk a jármű önkényes elvételével kapcsolatos bűncselekményi tényállást is, ami 6937 volt. Ez is 29,3 százalékkal, tehát majdnem egyharmadával több, mint az előző esztendőben. Ez semmiképpen sem magyarázható azzal, hogy a piacgazdaság kialakításával, illetőleg a rendszerváltozással megváltozott a helyzet, és ennek következtében valamifajta természeti szükségszerűségképpen lopják el ezeket az autókat.
Azt gondolom, ebbe a ténybe nem lehet belenyugodni, és ennek megfelelően mindent meg kell tenni e bűncselekményfajta elszaporodása ellen. A magyar társadalomban számos olyan polgár van, aki már ilyen bűncselekmény áldozatává vált, és ezeknek a száma egyre sűrűbb. Csak hogy a sűrűségre egy példát mondjak, a Fidesz-frakcióban az elmúlt három évben már két olyan személy volt, aki ezen bűncselekmény áldozatává vált. Ez ellen a bűncselekményfajta ellen ugyan a kormányzat számos alkalommal kampányt folytatott, és több rendőrségi akció is volt, nyilván a rendőrök alaposan elvégezték a feladatukat. Azonban mindez nem volt kielégítő, hiszen a kérdést ennél alaposabban kell megoldani, a rendőrségnek egyfajta szélesebb támogatásával és az ügyre való jelentősebb koncentrálásával. Mi üdvözöljük azoknak a rendőröknek a tevékenységét, akik ezen bűncselekmények felderítésében oroszlánrészt vállaltak, itt már a kormányon van a sor, hogy ehhez a megfelelő költségvetési támogatást biztosítsák.
A másik eszköz - és egy ellenzéki párttól talán nem szokatlan, azon túl, hogy rendre felszólítjuk a kormányt: ezzel a problémakörrel foglalkozzon - a büntető törvénykönyv módosítása. A büntető törvénykönyv jelenlegi módosítása - és ezért is beszélhetek tulajdonképpen erről napirend előtt - nem tartalmazza a gépkocsilopásokat legsúlyosabban érintő "jármű önkényes elvétele" tényállás módosítását. A Fidesz-frakció szeretett volna legalább módosító indítványt benyújtani ehhez a tételhez, azonban erre nem volt módunk, hiszen meg sem nyitották ennek a bűncselekményfajtának a módosítási lehetőségét a büntető törvénykönyv előttünk fekvő javaslatában. Márpedig az elkövetők egy nagyon jelentős része éppen ezzel bújik ki, vagyis azzal, hogy igazából csak használni akarta, hiszen a célzat bizonyítására nem elegendőek adott esetben a bizonyítékok.
Éppen ezért a Fidesz-frakció nevében szeretnénk egy önálló büntetőtörvénykönyv-módosítást benyújtani, miután a büntető törvénykönyv jelenleg folyó vitájához ezt nem lehet megtenni. Ez pedig a jármű önkényes elvétele tényállásának a lopás szintjére való felemelése és értékhatárhoz való hozzákötése. Ez jelentős mértékben - legalábbis a törvényhozás és a jogalkalmazás szintjén - csökkentheti az ezzel a tényállással visszaélők számát, hiszen nem lesz érdemes átmenni ebbe a tényállásba abban az esetben, ha a lopás tényállásához hasonló fenyegetettséget élveznek, miközben ez a cselekmény már meglehetősen súlyos.
Az autólopások azért is bosszantják a társadalmat, hiszen ez nem pusztán azoknak kár, akiket közvetlenül érint, tehát akinek ellopják az autóját, hanem minden autóst érint. Az autózás egyre drágább tevékenységgé válik, egyre inkább luxussá válik, és a biztosítási költségek, a biztosítási díjak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) emelkedése miatt - úgy gondolom - ez alapvetően szükséges, s ezért a törvényhozásnak is foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me