DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon hasznos a vita, mert közös tapasztalatokat és információkat ad a gazdaságpolitikához, de természetesen a tényekhez való ragaszkodás alapján lehet ezt megtenni.
Ha visszatekintünk a '93-94-es évekre, ott nem az volt a dolog nyitja, amiről itt hallottunk többektől is, hanem az, hogy nagymértékben csökkent az export, szemben a mai helyzettel, amikor is folyamatosan nő az export évről évre, és az egyensúly megbomlásának ez volt a fő oka, és nem a beruházási import. Természetesen nem tanulság nélkül való az akkori történet, számunkra azonban az az igazán fontos, hogy amit ma tervezünk az ország számára a gazdaságban, ez teljesíthető cél-e. Nagy valószínűséggel - az összes kutatóintézet és független megfigyelő szerint - igen, és nem jár olyan káros következményekkel, mint '93-94-ben.
Nem jár olyan káros következményekkel sem, mint az a mezőgazdaság-politika, amelyet az MDF, a Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt követett, és amely '90 és '94 között 45 százalékos teljesítménycsökkenéssel járt, és amelyről akkor Torgyán József azt mondta - és szó szerint idézem -: "olyan törvényeket hoztunk, aminél az ellenzékiségnek még a létalapja is megszűnt, mert olyan jók és olyan jól fognak működni" (Derültség.), és úgy fog vigyázni arra a kormányzati koalícióra, mint a szeme fényére - mintha ezt már mondta volna valaki a magyar történelemben. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Ami pedig azt a megjegyzést illeti, hogy a Bokros-csomag egy felesleges lépés volt, én csak emlékeztetni szeretném a tisztelt képviselőházat és a közvéleményt arra, hogy nemcsak a mai két kormánypárt vallott hasonló nézeteket '94-95-ben a teendőkről, hanem a Fidesz is, amely egyébként most lelkesen gratulál az új román kormány hasonló, sőt ennél erősebb korlátozó lépéseinek, és amely egyébként '93-94-ben az akkori gazdaságpolitikáról úgy nyilatkozott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy katasztrofális, ma pedig az akkorit elismeréssel méltatja. Hát itt valami logikai bukfenc van…
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Torgyán József: Személyes érintettség!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me