DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai nap fontos határidő az összeférhetetlenségi törvényt illetően, hiszen a mai napon kezdett el csörögni az a vekker, amely egy hónappal ezelőtt indult el. A mai nap az a határidő, amikor valamennyi képviselőtársunknak le kellett adni a vagyonnyilatkozatát - nyilván nem voltam egyedül, aki ezt a hétvégén készítette el, mint ahogy a főtitkári szobában sem egyedül adtam le a mai napon ezt -, illetőleg a mai napon kellett döntést hozniuk azoknak a képviselőtársainknak, akik valamilyen gazdasági összeférhetetlenségben érintettek voltak. Tudjuk, hogy van olyan képviselő, aki a képviselői posztról mondott le, és tudjuk, hogy a képviselők nagy többsége a parlamentet választotta.
Nagyon fontos lépésnek tartjuk ezt a törvényt. A szabaddemokraták már 1991-ben szorgalmazták e törvény megalkotását. Hack Péter és Matyi László képviselőtársunk nyújtott be törvényjavaslatot. Akik annak a parlamentnek tagjai voltak, emlékezhetnek arra, hogy az akkori kormánytöbbség még tárgysorozatba sem vette ezt a törvényjavaslatot. Utólag visszagondolva nem is csoda, hiszen az akkori kormánytöbbség igencsak bőkezűen élt ezekkel a stallumokkal: tudjuk, hogy a bennfentes képviselők akár két-három igazgatótanácsi, felügyelő-bizottsági tagságot betöltöttek, de a képviselők, mármint kormánypárti képviselők többségének is jutott legalább egy. Ezt az állapotot akarta megszüntetni akkor a Szabad Demokraták Szövetsége. Akkor nem sikerült, a választási programban is világossá tettük, hogy ennek a parlamentnek csak akkor van erkölcsi felhatalmazása szembenézni azzal a társadalmi válsággal, a korrupcióval, a gazdasági összefonódásokkal... (Közbeszólás a KDNP padsoraiból: Tocsik!), ha a maga ügyeit rendezi, ha a maga vonatkozásában levonja a szükséges következtetéseket.
Fontos lépésnek tartjuk azt, hogy a vagyonnyilatkozat kivonata mindenki számára hozzáférhető, tehát nemcsak egy mindenkitől elzárt dokumentum őrzi a képviselők vagyoni állapotára vonatkozó adatokat, hanem valóban a sajtó, a közvélemény is világosan láthatja, hogy a képviselőknek milyen a jelenlegi vagyonállapota, és milyen gyarapodást mondhatnak magukénak. Ez egy fontos lépés az üvegzsebű képviselőség megteremtése felé. Mindannyian egyetértettünk, azt hiszem, ebben a Házban abban, hogy meg kell teremteni a nyilvánosságot, a közéleti tisztaságot, és ez a törvény ezen a téren komoly előrelépést jelent.
A Szabad Demokraták Szövetsége nemcsak a választási kampányában, hanem a koalíciós tárgyalások során is egyértelműen hitet tett emellett, mindkét párt egyetértett ebben a kérdésben, a két kormánypárt programjában is szerepelt az összeférhetetlenségi törvény megalkotása. Sajnos, három évet vett igénybe e törvény megalkotása, ez talán nem szerencsés, de mi mégis annak örülünk, hogy létrejött a törvény ezzel is hitet téve amellett, hogy a kormánypártok kormányzati pozícióban is teljesítik azt, amit ellenzéki pozícióban követelnek.
Sokan voltak ebben a parlamentben, akik azzal támadták az összeférhetetlenségi törvényt, hogy nem elég szigorú szabályokat állapít meg. De közülük sokan, akik a korábbi, 1991-ben a szabaddemokraták által javasolt törvénytervezetet elutasították, akkor korántsem voltak ennyire szigorúak. Sőt, azt a tervezetet érezték szigorúnak.
(15.40)
Az Alkotmánybíróság ezzel a törvénnyel kapcsolatban hozott a múlt héten egy fontos döntést. Ez a döntés kiterjeszti az összeférhetetlenségi törvény hatályát, kiterjeszti az 1994 előtt szerzett gazdasági tisztségekre is.
Tisztelt Ház! Sokan emlékeznek itt önök közül arra, hogy ez volt a szabaddemokraták eredeti álláspontja. Mi egyetértünk, és üdvözöljük ezt a kiterjesztést, hiszen úgy gondoljuk, hogy ezen a módon sikerül teljes körűvé tenni a gazdasági összeférhetetlenségek ügyét.
Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Azért kértem szót a mai napon, mert úgy érzem, hogy a mai nappal - és ténylegesen a mai nappal, és nem az összeférhetetlenségi törvény elfogadásával - tettünk egy komoly lépést a közéleti tisztaság felé. (Dr. Pusztai Erzsébet: Az SZDSZ?!) Úgy érzem, hogy ez mindannyiunk közös érdeke, és reméljük, hogy a parlament valamennyi pártja, illetve a parlamentre figyelő közvélemény is figyelemmel lesz arra, hogy a mai parlamentnek volt bátorsága - magára nézve is - ezt a törvényt meghozni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me