SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindig nagy örömmel hallgatjuk - részben - Kádár Béla frakcióvezető-helyettes úr fölszólalásait itt a teremben, mert nagyon sok szakmailag helytálló megállapítást tartalmaznak az általa elmondottak; de mindig belecsúszik valami, ami bizonyos meglepetést okoz, hogy pont tőle hangzik el. Most csak két példára szeretnék rávilágítani.
Az egyik állítása az, hogy az állami vagyon 5 milliárd dollárral csökkent. Tisztelt Képviselő Úr! Az állam eszközei csökkentek körülbelül annyival, amennyit mondott, a privatizáció következtében. Azonban ezt a bevételt a tartozások csökkentésére fordította az állam - következésképpen az állami vagyon semmivel nem csökkent! Ez egy alapvető könyvelési azonosság (Derültség a kormánypártok soraiban.), közös kutatói múltunkban ez régi hagyományunk volt (Taps a kormánypártok soraiban.), szóval egyszerűen nem értem, hogyan lehet ilyet mondani!
Egy másik dolog, amit mondott, hogy hát most majd a kormány esetleg osztogatni kezd, és erősen fog romlani Magyarország nemzetközi fizetési egyensúlya, és fenyeget azzal, hogy esetleg majd a következő kormánynak megint be kell vezetnie - bár önök szerint nekünk nem kellett bevezetni korlátozásokat emiatt, mert önök ilyen örökséget hagytak. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Tisztelt Képviselő Úr! Ön annak idején az illetékes, a külkereskedelmi ügyekben illetékes miniszter volt. Ön pontosan emlékszik arra, hogy a külkereskedelmi mérlegünk katasztrofális romlása '92 novemberében kezdődött el! Tehát önök meglehetősen korán kezdték el az osztogatást, és ez vezetett el valóban olyan félelmetes külkereskedelmi és fizetési deficitekhez, amelyek után a korlátozások nem voltak elkerülhetők.
Hadd emlékeztessem önt arra, hogy az ennek megfelelő időszak már elmúlt. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Ma már ez a kormány kellő időben olyan katasztrofális fizetési következményekkel fenyegető (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) osztogatást nem tud megvalósítani (Derültség.), amilyeneket az önök kormánya annak idején megvalósított - most már ennél később vagyunk. (Az elnök ismét megkocogtatja a csengőt.) Tehát ha akarunk, akkor sem tudunk - legyen szíves, ezt vegye figyelembe, és ne vezesse félre a közvéleményt szakszerűtlen állításokkal! (Éljenzés, nagy taps és derültség a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me