VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, olvasgatva a majálisról szóló beszámolókat, úgy tűnik, mintha a kormánypárti képviselőket valami indokolatlan kampányhangulat kerítette volna a hatalmába. (Moraj és derültség a kormánypártok soraiban.) Maga az Országgyűlés elnöke nyilatkozott úgy, hogy most már lehetőség van a gazdasági növekedésre; és a miniszterelnök úr is úgy nyilatkozott egy majálison, hogy a tavalyi félszázalékos nyugdíjemelés után jövőre már 3 százalékkal növekedhet a nyugdíjak reálértéke.
Valóban igaz az a felvetés tehát, amit Kádár Béla képviselőtársunk tett, hogy mintha a Bokros-csomagnak valamiféle szobor állítása történne az elmúlt időszakban. Pedig ha figyelembe vesszük, hogy milyen áron valósult meg ez a Bokros-csomag, azt hiszem, akkor nincs okunk semmiféle optimizmusra, hiszen közismert, hogy ez részben az állami vagyon eladásából, értékesítéséből történt - és még egyszer a gáz- és áramszolgáltató vállalatokat nyilván nem lehet eladni -; közismert az, hogy a Bokros-csomag egyik döntő lépése az egészségügyi és szociális ellátás megnyirbálása volt, a gyermeknevelési és gyermektámogatási rendszerek visszafogása; és az is közismert, hogy a reáljövedelem-csökkenés 1995-ben 12 százalék, 1996-ban pedig 4,5 százalékos volt, ami hozzávetőlegesen az 1950-es évek első felének felel meg.
Ha figyelembe vesszük azt, hogy akár a mostani kormányzati prognózisok is egy jelentős állami kiadáscsökkentéssel számolnak - többek között a mai hírek szerint a közoktatás és a felsőoktatás 3,5 milliárdos költségcsökkentésével -, akkor azt hiszem, egyáltalán nem lehet arról beszélni, amit itt államtitkár úr mondott. Az infláció csökkentéséhez pedig továbbra is szükség volna egy olyan fajta társadalmi-gazdasági megállapodásra, amit önök 1994-ben ígértek, és aminek egyelőre semmiféle feltétele nincs meg.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me