VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, abban egyetérthetünk miniszter úrral, hogy autópályákra szükség van Magyarországon, ha valóban komolyan gondoljuk, hogy a magyar gazdaság integrálódni tudjon az európai gazdasághoz, a nemzetközi gazdaságba. Nem is ezzel van a gond, én azt hiszem, a miniszter úr félreértette Barsiné Pataky Etelka hozzászólását. Ő azt kifogásolta, hogy a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott grandiózus számok - tehát hogy 300 milliárd forintért a következő tíz évben 385 km hosszú autópálya épül - mintha nem stimmelnének egészen.
Egyrészt nem egészen világos, hogy ebbe az autópálya-fejlesztésbe beleérti-e miniszter úr azt az egyébként is meglévő autópálya-fejlesztést, amit a koncessziós szerződések alapján fognak elvégezni. Köztudott, hogy '98-ig kiépül Füzesabonyig az M3-as autópálya. Ez - már a kormányzati előrelátást is ismerve - '98 szeptemberétől lesz fizetős autópálya. Másrészt a Kecskemétet elkerülő szakasz is december végéig kiépül, és '98 június végéig a koncesszor fogja kiépíteni Kiskunfélegyházáig az M5-ös következő szakaszát.
Másrészt nem volt egészen világos, hogy a költségek miből lesznek finanszírozva. Mert valóban, az egy jó szándék és jó ötlet, hogy egy vegyes finanszírozásra álljon át az állam. De nem egészen világos számunkra, hogy az állami rész miből fog előteremtődni. Miniszter úr azt nyilatkozta, hogy 210 milliárd forint lesz az Útalapból, holott a napokban utasították el egy ellenzéki képviselő törvényjavaslatát, aki azt javasolta, hogy az önkormányzati finanszírozású utak is igényelhessenek az Útalapból fenntartásra pénzt, éppen azzal, hogy az Útalap el van adósodva. Nem egészen világos tehát számomra, hogy a 210 milliárd forint honnan fog előteremtődni.
Egyetértünk tehát Barsiné Pataky Etelkának azzal a véleményével, hogy parlamenti kontrollra lenne szükség ahhoz, hogy valóban, ennek a tízéves fejlesztési programnak minden lényeges elemét az Országgyűlés átláthassa.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me