DR. GICZY GYÖRGY

Full text search

DR. GICZY GYÖRGY
DR. GICZY GYÖRGY (KDNP): Tisztelt elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Minden valamirevaló gazdaságpolitikai elképzelésnek az adott társadalom javára kell megszületnie és megvalósulnia. Önök azonban egy olyan gazdaságpolitikát erőltetnek, amely a magyar társadalom még meglévő életerejét is megtöri. És amikor erre válaszként demonstrációk szerveződnek országszerte, akkor önök az ellenzéket vádolják, holott magától értetődő, hogy az egyre növekvő társadalmi elégedetlenség a rossz kormányzati politika következménye. Egyébként is nehéz fenntartani azt a látszatot, amelyet önök minden módon, a médiumokon keresztül megpróbálnak teremteni, hogy az ellenzék mozgatja valójában az agrárdemonstrációt, hiszen ha ez a látszat igaz lenne, akkor feltételezni kellene azt is, hogy ugyancsak az ellenzéki pártok mozgatják a rendőrszakszervezetet, a felsőoktatási dolgozók szakszervezetét és a diákokat is.
Nagy Frigyes földművelésügyi miniszter úr nyilatkozata szerint az elmúlt 40 év problémáiért most övé a felelősség. De kié másé lehetne? Hiszen ebben a parlamentben az elmúlt 40 évért mégis elsősorban a szocialistáknak kell felelősséget vállalni, és nem más pártoknak. (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban: És nektek?) Csakhogy önök valóban pontosan azt a rossz gyakorlatot folytatják, amit korábban is: ugyanis soha semmiért nem vállaltak és nem vállalnak most sem felelősséget, és a felelősséget természetesen mindig másokra hárítják.
(15.30)
Az úgymond nemzeti agrárprogramot pusztán vitaanyagnak nevezi a miniszter úr, a miniszterelnök úr azonban azt állítja, hogy a kormánynak van agrárprogramja - most végül is kétség maradhat bennünk, hogy a vitaanyag programnak számít-e, vagy a programjuk az, ami vitatható. (Szórványos derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Természetesen egyáltalán nem mentség, hogy ez egy vitaanyag, egy kormányzatnak ugyanis, igen tisztelt miniszterelnök úr, nem fenyegetőznie kellene a demonstrálókkal szemben, nem áthárítania kellene a demonstrációk miatt a felelősséget az ellenzékre, nem vitaanyagot kellene kibocsátania, igen tisztelt miniszterelnök úr, hanem végre kormányoznia kellene!
Baja Ferenc országos választmányi elnök úrnak igaza van, a gazdák demonstrációja valóban politikai üggyé vált. A nemzet sorskérdései - és ezt tulajdonképpen a Magyarok Világszövetsége fogalmazta meg, használta ezt a fogalmat - igenis egy demokratikus többpárti parlamentben az én meggyőződésem szerint politikai ügyek, hiszen valóban a társadalom egészét érintik. Miért baj az, hogy Magyarországon az agrárkérdés politikai üggyé vált, ha nem vált kormányzati üggyé, ha a felelősséggel gondolkozó kormányzat nem tudta vállalni az agrárszféra érdekeinek képviseletét, megvalósítását? Miért gondolják önök azt, hogy csak a szűk körű lobbyérdekekkel szabad foglalkoznia a politikának, és egy mezőgazdasági országban, olyan országban, mint Magyarország, nem válhat politikai üggyé az agrárium kérdése.
Azért gondolom azt, hogy világossá tegyem: ha a kormányzat szembefordul a mezőgazdasági termelőkkel - márpedig minden jel szerint ez történik -, akkor az ellenzéknek alkotmányos kötelezettsége, hogy melléjük álljon. (Dr. Torgyán József: Helyes! - Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.) Én innen, a parlamentből szeretném biztosítani felelősségem teljes tudatában a demonstrálókat, hogy jogos követeléseiket a Kereszténydemokrata Néppárt támogatni fogja. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me