DR. NÁDORI LÁSZLÓ

Full text search

DR. NÁDORI LÁSZLÓ
DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvénymódosítás révén a törvényalkotók lényeges változásokat tételeznek fel a csapatsportágakban, mindenekelőtt a hazai labdarúgásban. Kevés szó esik arról, hogy a változásnak fontos feltétele a törvényben rejlő szabályozás társadalmi, szakmai elfogadottsága. Lényeges kérdés az, vajon az érintett sportágak vezetői, sportolói hogyan viszonyulnak a törvényi szabályozáshoz.
Kérdés továbbá az is, hogy milyen a változtatás társadalmi megítélése. Jóllehet a változtatás időszerű, a tervezett intézkedések bevezetésének időtartama azonban rövidnek tűnik ahhoz, hogy az érvek hatása kellően érvényesüljön. De kimerítettük-e az érvek tárházát? Szélesítettük-e az érvek tartalmi hátterét? Felszólalásomban mindenekelőtt a helyzetelemzés kiegészítésére törekszem, az intézkedések időszerűségéhez, indokoltságához keresek fogódzókat.
Tisztelt Országgyűlés! Jól érvelünk-e, amikor a csapatsportágak, kiemelten a labdarúgás nemzetközi eredményeinek fontosságát hangsúlyozzuk? Szerintem ez az érvelés egyoldalú. Szerintem az a tény, hogy a testnevelés és a sport széles körű fejlesztése, támogatása nem tudott az elmúlt évtizedekben a kiemelt fejlesztést elnyerő ágazatok közé kerülni, azért történt, mert a testedzés és az egészségérték közötti szoros kapcsolatot nem tudtuk elfogadtatni a különböző kormányzati, parlamenti, döntéshozatali fórumokkal és a közvéleménnyel.
(16.20)
Az is igaz, hogy az elmúlt évtizedek sportvezetésének rövid távú sikerérdekeltsége és a sport távlati céljai között érdekellentétek feszültek. A sportban - benne a legnagyobb létszámot foglalkoztató labdarúgás -, általában a sportban a csapatsportágak foglalkoztatják a lakosságot, a sportoló lakosság 65-70 százalékát, ezen belül a labdarúgás kiemelt helyet kap. Tehát nagyon sokan űzik ezeket a sportágakat.
Mindenképpen fontos szerepet játszanak a betegségmegelőzés, az egészségmegőrzés területén, mégsem tudtunk fellépni sem az egészségügynél, sem - részben - az egészségbiztosításnál a támogatás területén. Feltehetően azért nem tudta a mindenkori egészségügyi kormányzat, valamint a sportirányítás megtalálni azokat a felületeket, amelyek erősítenék kapcsolataikat, mert nem tudtak egymással szakmailag, tartalmilag szót érteni, nem voltak ezen a téren közös nevezőn.
Mivel a magyar fiatalok és felnőttek jelentős hányada - mint említettem, 65-70 százaléka - a csapatsportágakban, főként a labdarúgásban sportol, ezért a csapatsportágak életmódszervező hatását kell mindenekelőtt kiemelnünk. Azt kell hangsúlyoznunk, hogy az állam azért támogatja a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, általában a sportot, mert a sportolás előnyei pótolhatatlanok. Ezért az előnyért érdemes a sportot támogatni. Feltételezem, a kormány által beterjesztett törvénymódosítás - bár nem irányoz elő többletforrást - a sportolás hatékonyságát akarja növelni. Azt tételezem fel, hogy ezt a célt szolgálják a szervezeti, jogi, közgazdasági természetű beavatkozások.
Tisztelt Országgyűlés! Ezzel összefüggésben szeretném jelezni, hogy a labdarúgásban jelentkező eredménytelenség, valamint a szervezeti, működési problémák hátterében - és ezt nagyon szeretném hangsúlyozni - elsősorban szakmai okok rejlenek. Szakmai hibákból erednek ugyanis elsősorban a tapasztalható fogyatékosságok, ellentmondások és az eredménytelenség.
A magyar sportban - főként a labdarúgásban - nyugtalanság, szorongás érzékelhető, amit sokan a romló, bizonytalan anyagi forrásokra vezetnek vissza. A szorongás és a vele együtt járó ideiglenességérzés nemcsak egzisztenciális hátterű. A jelenség mögött morális, szakmai okok is meghúzódhatnak. Például abban az esetben, amikor valaki - például egy vezető vagy edző - nem tud megfelelni környezete elvárásainak, de az önmaga elé tűzött elvárásoknak sem, nem kétséges, hogy a szakosztály működési költségei és az adóterhek együttesen erős szorongást okozhatnak. Ha mindez együtt jár a források kimerülésével, akkor katasztrófaként éli meg a helyzetét a sportvezető.
A kormányzati, önkormányzati és a civil szféra mozgásterének, jogosítványainak kialakulatlansága, valamint az ebből eredő működési zavarok nagyon mai, nagyon időszerű és jellemző esetei az elbizonytalanodásnak. A sporttörvény egyes rendelkezéseit részben vitatják a vezetők, részben önkényesen értelmezik - vonatozik ez erre a sporttörvény-módosítási előterjesztésre is. Ebből származik a működési zavarok, legitimációs problémák jelentős hányada. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a kormányzati és a nem kormányzati oldal összehangolt működése főként stratégiai kérdésekben - ilyen például a költségvetés és az adótörvények - nagyon jelentős feltétele az anyagi források bővítésének.
Azt tapasztaltam az elmúlt két ciklus alatt, hogy akkor van esélye a parlamenti képviselőnek sikerre a vitában a szavazáskor, ha megfelelő társadalmi támogatottság áll mögötte. E társadalmi támogatottság megszerzése a fő feltétele a jelenlegi módosítás sikerének.
Térjünk vissza a gondolatmenetünk kiindulópontjához, ahhoz, amely szerint a labdarúgás hanyatlásában szakmai okokat kell elsősorban keresni. Tudniillik a megoldás is elsősorban szakmai természetű, miközben nem vitatom a jogi, közgazdasági és az egyéb környezet befolyását.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt évben német sportkutatók figyelmeztették a német klubok szakvezetőit, hogy a csapatsportokban, kiemelten a labdarúgásban szereplő játékosok állóképessége általában elmarad az elvárható szinttől. Az orvoskutatók ezért bátrabb terhelésre ösztönözték őket, mert az edzéseken, mérkőzéseken messze nem merítik ki a német csapatsportolók erőtartalékaikat. Hangsúlyozom, mindez Németországban hangzott el, miközben a német klubcsapatok és a német válogatott színvonala fényévnyi távolságra van a magyar válogatott és a magyar klubok színvonalától. Mégis fontosnak, a német labdarúgás kulcskérdésének tartják az edzések színvonalának emelését. Nem kell tehát csak szervezeti, jogi területeken keresnünk a labdarúgásunkban a szakmai és teljesítményelmaradás okait. Az ok nyilvánvaló: alacsony szintű a játékosok edzésterhelése. Lassú és mérsékelt iramú a magyar mérkőzések többsége. Bizonyítás nélkül is elfogadható az az állítás, hogy a magyar labdarúgók edzéseinek színvonala és a labdarúgó válogatott világranglistán elfoglalt helye között közvetlen összefüggés van.
Merjük remélni, hogy a törvénymódosításból fakadó intézkedések kényszerpályára viszik a labdarúgást, a labdarúgók felkészülését, és megteremtik a felemelkedés feltételeit. Reméljük, hogy a megváltozott jogi keretek és a szakmai törekvések együtt teremtik meg a várt színvonal-emelkedést valamennyi csapatsportágban.
Nem lehet szó nélkül elmenni a szokatlan kormányzati közbelépés mellett. Tény, hogy az európai gyakorlatban ritkán fordul elő az állam közvetlen beavatkozása egy civil, nem kormányzati szervezet életébe. Ritkán előforduló, de nem egyedülálló az állami beavatkozás. A brit parlament az elmúlt évben például - főleg az atlantai rossz szereplés miatt, a briteknek Atlanta ugyanaz volt, mint nekünk a jugoszlávok elleni kettős vereség - döntést hozott a versenysport színvonalának emelése, tehát egy jobb olimpiai szereplés érdekében. Miközben a brit parlament közvetlenül nem módosította az autonóm civil szervezetek működésének szabályait, pozitív diszkriminációval azonban erősen befolyásolta a klubok és a szövetségek működését, mert versenyt teremtett a szövetségek között a hatékonyabb sportfelkészítés terén. Az állam ugyanis 176 millió fontos beruházással sportakadémiát hozott létre edzőtábori, edzőképzési és sportkutatási feladatok ellátására. A vállalkozás nyomán várhatóan - így a britek - jelentős verseny alakul ki az állam által felkínált előnyös feltételek elnyeréséért. Ez a lehetőség alakító hatással van a szövetségek és a klubok működésére.
Néhány szót befejezésül olyan tisztázatlan kérdésekről, amelyek elsősorban majd a módosító indítványok hatáskörébe tartoznak, azonban koncepcionális jellegűek ezek a megjegyzések.
A törvényjavaslat nem tesz említést a folyamatban lévő érvényes szerződések - nagyon sokfajta szerződés van - sorsáról. Nem mindegyik egyesület tud vagy akar ugyanis átalakulni, de nekik is vannak folyó, érvényes szerződéseik.
A következő: a 2. § (1) bekezdés g) pontjában szereplő vagyon értékű jog hasznosítása a tervezett vétójog beépítésével kezelhetetlenné teszi a jog hasznosítását.
(16.30)
Például egy atlétikai országos bajnokságon egy tucat egyesület hozzájárulása kellene ahhoz, hogy a versenyt közvetíteni lehessen. Ha ugyanis egy egyesület megtagadja a hozzájárulást a közvetítéshez, akkor nem lesz közvetítés. Figyelmébe ajánlom a kormánynak ennek a passzusnak a tartalmát és a jogharmonizációt.
A következő: a törvényjavaslat szerkezeti elemei, szövegezése, némi korrekcióra szorulna, amihez majd a módosító indítványokat benyújtjuk.
Végül, körültekintően kell eljárnunk az adótartozásokat rendesen fizetőkkel szemben, azt sugallva, hogy érdemes becsületesnek lenni. Ami az adósság visszafizetését illeti, én is sokadmagammal szkeptikus vagyok, sajnos, rosszak a tapasztalataim. Remélem, tévedek.
Tisztelt Országgyűlés! A törvény jobbá tételéhez, elfogadtatásához frakciónk és személy szerint én is megadunk minden segítséget. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me