DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek az ön által felvetett probléma tarthatatlanságával. A mezőgazdasági termelők sertéshízlalási tevékenysége a mai állapot szerint veszteséges. Az elmúlt évi átlagos felvásárlási árakhoz képest a jelenlegi árak 25 százalékkal alacsonyabbak, annak ellenére, hogy az értékesítés volumene 5 százalékkal csökkent. Az árcsökkenés január óta folyamatos. Sajnálatos, hogy a Fidesz-kormány nem vette komolyan a súlyosbodó problémát, hisz egyetlen lépést sem tett ennek orvoslására.
Ezzel szemben tájékoztatom önt, hogy az elmúlt héten Kovács László és László Csaba minisztertársaimmal aláírtuk az agrárpiaci árak helyreállítását szolgáló rendeletet. Azt a megoldást választottuk, hogy az árak esését okozó élősertés-felesleg külpiaci elhelyezését támogatjuk, mégpedig élősúlyra vetítve 27 forint/kilogrammal akkor, ha az exportőr a termelők számára kifizeti legalább a 295 forintos felvásárlási árat. A támogatás szakaszos, pályázatos formában lesz elérhető. Az első 50 ezer darabra vonatkozó pályázati kiírás vagy ma, vagy a holnapi napon megjelenik. A kiviteli támogatás természetesen csak addig tart, amíg az árak helyre nem billennek.
Szeretnék üzenni a vészmadaraknak is, akik drasztikus húsárnövekedéssel riogatják a vásárlókat. Az elérni kívánt árszint ugyanis a korábbiakban már beépült a fogyasztói árakba, annak tehát semmiféle fogyasztói árat gerjesztő hatása nincs. Ha további intézkedésekre lesz szükség a piaci zavar megelőzésére, arra is készek vagyunk.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me