KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! (Zaj.) 2001. szeptember 14-én írásbeli választ igénylő kérdést tettem fel önnek. (Az elnök csenget.) A kérdés így szólt: "Mikor kívánja megtenni a szükséges lépéseket a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződések érvénytelenítése ügyében?"
A legutóbbi, minap érkezett válaszlevelének azon megállapításával, hogy a megjelölt szerződések törvénysértőek, egyetértek. Erre a következtetésre, legfőbb ügyész úr, én már 2001. szeptember 14-én eljutottam, az Állami Számvevőszék ellenőrzésére és egy szakértői véleményre alapozva. Mindkettőt megküldtem önnek. Ön nyolc hónap után megfogalmazott, első érdemi válaszában azt javasolja megoldásként, hogy a Miniszterelnöki Hivatal támadja meg a szerződéseket, mert ön szubjektív és vitatható szempontokra hivatkozva nem kíván élni a törvény által biztosított perindítási lehetőségével.
Ezzel a javaslatával valóban indokolt volt megvárnia a választást, mert azt megelőzően képtelenség lett volna elvárni az akkori Miniszterelnöki Hivataltól, hogy megtévesztés, feltűnően nagy értékkülönbség, tévedés indokkal - ahogy ezt ön javasolja - bíróságon támadja meg azt a szerződést, amelyet tudatosan alakított törvénysértő módon.
Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Az ön legutóbbi leveléből megállapítható, hogy ön 2002. február 22-én kereste csak meg a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkárát annak érdekében, hogy kikérje a véleményét a törvénysértő szerződésekről.
(10.40)
Az is megállapítható, hogy ön 2001. szeptember 17-étől 2002. február 22-éig az államtitkár magyarázkodásai nélkül nem tudta eldönteni, hogy a szerződések semmisek-e.
A fentiekre való tekintettel kérdezem, nem találja-e ellentmondásosnak azt a válaszát, amely szerint most már azért nem indít a semmisség megállapításáért pert, mert az 2002. december 31-ét követően fejeződne be, és addig az időpontig a keretszerződések egyébként is megszűnnek; illetve azért sincs értelme ön szerint a semmisség megállapítása iránti keresetnek, mert az eredeti állapot nem állítható helyre.
Nem gondolja-e, hogy a szeptember 17-e után rövid időn belül megindított, semmisség megállapítására irányuló keresetével meg lehetett volna akadályozni, hogy az adófizetők pénze további milliárdokkal gazdagítsa az exminiszterelnök első számú polgári körös tanácsadójának cégét? Érez-e felelősséget azért, hogy február 22-ig csak annyira jutott a vizsgálattal, hogy a MEH államtitkárától érdeklődjön? Mivel magyarázza, hogy ön késlekedik eleget tenni azon alkotmányban előírt kötelességének, hogy kellő időben fellépjen a törvényesség védelmében, a törvénysértések ellen?
Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me