DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy jó hírt és az örömömet szeretném megosztani önökkel és a munkánkat figyelemmel kísérő emberekkel. Miután az első kormányülésünkön a nyugdíjasoknak tett ígéretünk teljesítéséről döntöttünk, a másodikon, az elmúlt hét péntekén, a gyermeket nevelő családok terheinek a csökkentéséről határoztunk, megkülönböztetések nélkül, a szegénységben élő gyerekek jobb esélyegyenlőségét szolgálva.
Ezzel a gyors intézkedéssel azt juttattuk kifejezésre, hogy nekünk minden gyermek egyformán fontos, és hogy tisztában vagyunk azokkal a többletkiadásokkal, amelyek az iskolaév kezdetén külön is terhelik a gyermeket nevelő családokat. A kormány tehát ezzel a döntésével nemcsak teljesíti a választási ígéreteit, hanem gyorsan teljesíti, és többet ad, mint amennyit ígértünk.
Vegyük tehát sorba azokat az intézkedéseket, amelyeket önök a már benyújtott költségvetésitörvény-módosításban és a családtámogatásokról szóló törvényjavaslat-módosításban találnak meg! Mint említettem, a költségvetési törvényben teszünk javaslatot arra, hogy augusztusban egyhavi többlet-családipótlékot, mai nevén nevelési támogatást fizessünk ki minden gyermek után, tehát 2 millió 140 ezer gyermek után kapnak a családok többlet-családipótlékot, ennek a költségkihatása 11 milliárd forint.
Szeptember 1-jétől a családi pótlék összegét, a differenciálási szempontok változatlanul hagyása mellett, egységesen 20 százalékkal emeljük. Célszerűnek tartjuk visszaállítani az ellátás egységességét is, és az iskoláztatási támogatásként folyósított ellátás a továbbiakban családi pótlékként, emelt összegben, változatlan feltételek mellett - az iskolai igazolás kivételével - kerül folyósításra. A javaslat - az alanyi jog megtartásával - megszünteti az azonos feltételek mellett járó, azonos összegű családi pótlék és az iskoláztatási támogatás közötti megkülönböztetést. A közoktatási intézményben tanulók esetében a családi pótlékra való jogosultság felső korhatára a közoktatási törvényben foglaltakkal összhangban módosul. Javaslatunk rendszeressé teszi továbbá az augusztus hónapban folyósítandó egyhavi többlet-családipótlék kifizetését is.
Január 1-jétől az anyasági támogatás összege az öregségi minimum 150 százalékáról annak 225 százalékára fog emelkedni, a jelenlegi mintegy 30 ezer forintról 45 ezer forintra.
A kiadások, a családra nehezedő terhek a többszörösükre növekednek akkor, ha ikrek születnek a családban. Ezért igazságos és méltányos, ha az állam az ikergyerekek esetén nagyobb részt vállal a családok anyagi terheiből, így az anyasági támogatás gyermekenkénti mértékét az öregségi nyugdíjminimum 300 százalékára fogjuk emelni január 1-jétől; a gyermekgondozási segélyre való jogosultság kiterjesztésre kerül az ő esetükben annak a naptári évnek a végéig, amelyben a gyermekek tankötelessé válnak.
(9.40)
Esetükben a gyermekgondozási segély összege is a duplájára emelkedik, az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékára, az eddigi ellátás kétszeresére. Ez az intézkedés is - javaslatunk szerint - 2003. január 1-jén kerül bevezetésre.
Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy döntésünkkel a családtámogatásoknak azt a körét bővítettük, amely kivétel nélkül minden családhoz eljut. Ezzel a legszegényebb sorban élő gyerekek iskoláztatási és nevelési esélyegyenlőségét szeretnénk hangsúlyozottan javítani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezzel nem tettünk meg minden szükséges intézkedést, ez csak az első lépés, ugyanakkor az összes intézkedésünkkel - ahogy az a programunkban is szerepel - mindent szeretnénk megtenni azért, hogy a gyereket nevelő családoknak ne kelljen szembenézniük a szegénység kockázatával. Úgy gondolom, hogy örülni lehet ennek a lépésnek. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a gyors intézkedés milyen sok családnak ad segítséget és támogatást, és reménykedem abban, hogy a patkó másik felében ülő képviselők is egyet fognak érteni ezekkel az intézkedésekkel.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me