JUHÁSZ GÁBOR

Full text search

JUHÁSZ GÁBOR
JUHÁSZ GÁBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Egy ismerősömmel beszélgettem a minap, aki azt mondta: "Te, annyi rosszat írnak, mondanak, terjesztenek rólatok. Mondd, mi igaz ebből!" (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Minden igaz!) Lássuk hát!
A kezemben egy újság: "Magyarország jövője a tét!" - hirdeti nagy betűkkel. A Fidesz-Magyar Polgári Párt, még a választások előttről azt írja: "Emlékeznie kell mindenkinek, hogy az adókedvezmények, a családi pótlék, az iskoláztatási támogatás, a gyes, a gyed ismét veszélybe kerültek." Egy kicsit odébb: "A gázárak 40 százalékos emelését tervezik. Az OTP-fiókokban lebeszélik az érdeklődőket a lakáshitel igénybevételéről, és a kamat 30 százalék fölé emelkedhet."
Az újságban Aszódi Pálnak, a Nyugdíjas Polgári Egyesület elnökének a levele, ami nem túl baráti, ezt írja: "A szocialisták csak egy gazdaságpolitikát ismernek, a megszorító gazdaságpolitikát. A szocialisták csak egy politikát ismernek: felelőtlenül megígérni mindent, amit aztán úgysem tartanak be." (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!)
Íme, egy ismeretlen szerzőjű szórólap - reményeim szerint nem az Országgyűlés Hivatalának házinyomdájában készült - bár nem lenne baj megvizsgáltatni, elnök asszony -, azt sulykolja: "Az igazság az, hogy a szocialisták mindig is a nyugdíjasok ellen szavaztak."
Új szórólap: "Gáz van! Előbb gondolkodj!" Nyilván ez az okosság már a választások két fordulója között születhetett. Aztán jöttek a szavazók, túl lettünk a választásokon, új hangvétel a Magyar Polgármester című lapban: "Mi már túl vagyunk a magunk tragédiáján. Összeszámolták a szavazatokat, döntött az Országos Választási Bizottság, határozott a Legfelsőbb Bíróság, kormányt alakíthat a tagadás." - írta Gémesi György lapja.
A terjesztett rágalmak nagy része már a születése pillanatában nyilvánvaló hazugság volt, hiszen lakosságot érintő elvonásokat, a szerzett jogok és ellátások megnyirbálását, valamint radikális gázáremelést soha nem terveztünk. Sőt, a plakátjainkra éjszaka kiragasztott gázáremelést hazudó csíkokon 40 helyett már 51 százalék, egy kicsit távolabb Budától 61 százalék szerepelt. A rémhírterjesztők szerintem a nyomtatványok terjesztése közben maguk is nevettek rajta.
És a már idézett bank, az OTP Bank azóta is folyósítja tovább a hiteleket, igaz, Simicska Lajos - aki ezért felelős - azóta már leszámolt, és el is ment, hála istennek.
Az igazság ezekkel szemben az, hogy a szocialisták és Medgyessy Péter kormánya változást ígért és cselekszik, hitünk szerint most és mindenkiért. Megcsináljuk, amire felhatalmazást kaptunk. Visszaadjuk a nyugdíjasoknak a fejenként 19 ezer forintot, szeptember 1-jével 50 százalékkal nő a pedagógusok bére, 50 százalékkal nő a közalkalmazottak bére, 50 százalékkal nő az egészségügyiek bére. Adómentes lesz a minimálbér, és négymillió magyar embernek lesz könnyebb. Ennyien járnak jobban.
Augusztus 1-jével a termőföldről szóló törvényben helyreállítjuk a földtulajdonosok jogait, és a Nemzeti Földalap is társadalmi ellenőrzés alá kerül. Szüret előtt a szőlőtermelők és a szőlő kikerül a jövedéki törvény hatálya alól. Bezártuk az országblamázs központot, megy a pénz gyermekétkeztetésre. Augusztusban és minden következő augusztusban kéthavi családi pótlékot juttatunk az iskolakezdés terheinek csökkentésére. Szeptember 1-jétől 30 százalékkal emeljük a főiskolai és egyetemi ösztöndíjakat, eltöröljük a tévé-előfizetési díjat, és elindultak a vizsgálatok a Magyar Fejlesztési Bank és a Millenáris Kht. környékén és másutt is.
Tárgyalunk és megállapodunk a szakszervezetekkel, mert komolyan vesszük a partnereket. Nem növeljük a hiányt, nem kerüljük meg a közbeszerzést.
Ezek után a Fidesz egy következő röplapjában azt olvashatjuk: "Ezek nem ígéretek, hanem tények."
(10.00)
Hát, amit elmondtam e tekintetben, ezzel egyetértek. Bár a Fidesz-röplap szlogenje - hasonlít egy after shave reklámjára - kicsit meditálva így folytatja: "Miért kockáztatnánk? Szavazzunk arra, hogy a megkezdett munka folytatódjék!" Hát ezt az egyet megfogadjuk: folytatni fogjuk. Orbán Viktornak e legutolsó szórólapban szereplő mondatai szerint igaza van: az ország polgárait egyesíteni nem politikai szólamokkal, hanem tettekkel lehet. Kérem, kéretik minket a tetteink alapján megítélni!
Örülünk, hogy a vállalásunk szerint jót tehettünk 600 ezer családdal, 4 millió magyar emberrel - bár nyilvánvaló, a volt miniszterelnök kicsit szomorú, hiszen elvesztette mind a 16 darab autóját. De legalább ő is láthatja és láthatja mindenki, Medgyessy Péter jól megjegyezte: a tett első, a szó második.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me