DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, a honvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, ahogy azt Keleti elnök úr elmondta, a bizottsági ülésen 11 igen, 2 nem és 8 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találtuk a szóban forgó országgyűlési határozati javaslatot.
Meg kell mondanom, a honvédelmi bizottsági ülésen számos kérdés merült fel, mindannak ellenére, hogy valóban pénteken négypárti egyeztetést tartott a honvédelmi miniszter úr, viszont új helyzet merült fel, amelyet mindenképpen érdemes volt tisztázni a honvédelmi bizottsági ülésen, amennyire persze sikerült ezeket a kérdéseket tisztázni.
Számos kérdés hangzott el, hogy az eredeti, a kormány által benyújtott javaslathoz képest miért változott többek között az indoklási rész, miért tűnt el az indoklási részből az, hogy kettő magyar katonának az átvezényléséről van szó, miért lett a kettőből hirtelen ötven katona.
(17.50)
Az az igazság, számunkra úgy tűnt, hogy a kormány részéről nem volt mindvégig őszinte a beszéd és őszinte a tájékoztatás. Végül is az egyetértés abban valóban megmutatkozott, hogy szükség van az országgyűlési határozat elfogadásakor egy létszámbeli korlátozásra, szükség van egy határidő-korlátozásra, hiszen ha az Országgyűlés elfogad egy határozatot, amely a magyar katonák külföldre küldéséről, főleg hadműveleti területekre való küldéséről szól, akkor nagyon-nagyon fontos az, hogy felelősségteljesen járjunk el, és pontosan, egyértelműen értelmezhető országgyűlési határozatokat hozzunk a későbbi viták elkerülése érdekében.
Abban is egyetértés volt közöttünk, hogy önálló országgyűlési határozati javaslatot kell vagy célszerű benyújtania a kormánynak. Mindenképpen üdvözlendő, hogy az ellenzék részéről javasolt létszámkorlátozás és határidő-korlátozás, valamint az önálló országgyűlési határozati javaslati forma befogadásra lelt a kormány részéről, viszont az, hogy vajon miért tűnt el az eredeti szövegből az a javaslat, hogy a NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonák átvezényléséről van szó, számunkra új elemként jelent meg, ami, azt kell mondjam, hogy számos képviselőtársamnak és nekem is a nemtetszésünket váltotta ki.
Azt hiszem, hogy ha a pontos és egyértelmű megfogalmazás, és az, ha a tényleges szándékot érzékeljük a kormány részéről, hogy pontosan mit akar, ez megmutatkozik az országgyűlési határozati javaslatban, én úgy érzem, hogy a végrehajtó hatalom számára is fontos, hiszen ennek szellemében kell végrehajtania a kormánynak a ráruházott jogosítványokat, feladatokat. Az Országgyűlés számára is fontos ez, hiszen az ellenőrző feladatát így tudja ellátni igazából, így tudja érvényesíteni az ellenőrző mechanizmust. Úgy érzem, a mostani helyzetben az ügy előmozdítása érdekében a bizottsági ülésen számos javaslat fogalmazódott meg, odáig is elment a bizottsági ülés, hogy gyakorlatilag módosító javaslat megfogalmazása is fölmerült, pontosan azért, hogy tovább javítsuk és pontosítsuk a kormány országgyűlési határozati javaslatát.
Jelen helyzetben azt hiszem, hogy az ellenzéki képviselők véleménye, amely ezen a bizottsági ülésen megfogalmazódott, mindenképpen a jó szándékú megfogalmazások körében kezelhető, hiszen egyértelműen afelé mozdult el a bizottság kisebbségi véleményét megfogalmazó ellenzéki képviselők köre is, hogy legyen ebben a kérdésben megegyezés, ne csússzon a két magyar katona és a NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonák odavezénylése, ha már a NATO így dönt. Úgy érzem, hogy pártállásra való tekintet nélkül mindannyian átéreztük a NATO-szövetségesi kötelezettségek teljesítésének ügyét, és nem miattunk, nem az ellenzék miatt csúszott az elmúlt két hétben is már ennek a kérdésnek az eldöntése. Talán időben kellett volna a kormánynak mindezt az Országgyűlés elé tárni.
A bizottság kisebbségi véleményét ennyiben kívánom összegezni. Gondolom, hogy lesz lehetőség az általános vitában elmondani a Fidesz képviselőcsoportjának a véleményét is, akkor részletesen elmondom a szempontokat, hogy mit tartanánk fontosnak az elkövetkezendő időszakra.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me