KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt heti parlamenti plenáris vitában is elmondtam, hogy a Magyar Demokrata Fórum minden körülmények között teljesíti a szövetségesi kötelezettségeiből adódó elvárásokat, így ebben az esetben azt is, hogy hozzájárulását adja ahhoz, hogy magyar katonatisztek, most jelesül majd Afganisztánban, hadműveleti területen feladatokat lássanak el.
Tehát önmagával a problémával nekünk nem volt gondunk, bajunk, a bajunk és az elutasításunk abból volt a korábbi héten, hogy nem tartottuk elfogadhatónak azt a megoldást, amit abban a négypárti egyeztetésnek nevezett fordulóban tapasztaltunk, amikor összehívott bennünket a kormányzat reggel 8 órára, és kiosztották azt az előterjesztést, amiről rögtön tudtuk, hogy több ponton nem stimmel. Ezt ott előadtuk, ennek ellenére változatlan formában akkor délután bekerült ide, a Ház elé a javaslat.
Mi akkor is elmondtuk azt, hogy annak volnánk hívei, ha külön előterjesztésben szerepelne a két dolog, tehát ne keverjük össze az afganisztáni egészségügyi kontingens ügyét a mostani NATO-beli vállalásunkkal. Ezért üdvözöljük azt, hogy a kormányzat belátta, és ma már az asztalunkra önálló határozati javaslatban kerül ez az ügy megtárgyalásra. Tehát úgy véljük, hogy ezt akkor is megtehették volna, hiszen reggel 8-tól már azért elegendő idő állt rendelkezésre.
Továbbá: örülök annak, hogy az a szóhasználat is belekerült, hogy egyidejűleg 50 fő lehet ebben a misszióban. Ezt a javaslatot a Magyar Demokrata Fórum nevében én tettem, hogy az “egyidejű” szó használatával minden kétséget eloszlathatunk, hogy valóban ezek a katonák arra az akcióra, arra a feladatra vannak kijelölve, és azt fogják végrehajtani.
Végezetül: annak is örülök, hogy itt a 2. pontban a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben a honvédelmi bizottság vagy a külügyi bizottság erre igényt tart - és nyilván mondhatom azt, hogy majd erre azért a honvédelmi bizottságban igényt tartunk -, tájékoztatást ad erről a kiküldetésről, tájékoztatást ad arról, hogy a katonáink merre, hol, hogyan ténykednek. Így tehát összességében a Magyar Demokrata Fórum támogatni fogja a Házszabálytól való eltérést, és magát a javaslatot is igenlően fogja megszavazni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me