DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Napirend előtti felszólalásom talán nem véletlenül mintegy folytatása az előző napirend előtti felszólalásnak, hiszen az Európa Tanács parlamenti közgyűlése az elmúlt hét csütörtökén harmadik alkalommal fogadta vendégként - Antall Józsefet, majd Horn Gyulát követően - a Magyar Köztársaság miniszterelnökét. Az előző ciklus sem volt magas szintű látogatás nélkül, igaz, nem a miniszterelnök személyében, hanem Áder János házelnök tett látogatást Strasbourgban, és tartott beszédet a parlamenti közgyűlés tagjainak.
Tisztelt Országgyűlés! A miniszterelnöki látogatás - most Medgyessy Péter miniszterelnök látogatásáról szólok - jól sikerült, a közgyűlésben igen nagy érdeklődés mellett megtartott beszéde jó visszhangot váltott ki, és amint a nyilatkozatokból tudom, még az ellenzéki képviselők is pozitívan fogadták a miniszterelnöknek azt a javaslatát, hogy Budapesten álljon fel egy kisebbségi központ, amely az Európa Tanács keretén belül a térség kisebbségi problémáira keresné és remélhetőleg találná meg a választ.
Miben tért el ez a látogatás, tisztelt Országgyűlés, a korábbi, hasonló szintű látogatásoktól? Abban, hogy első alkalommal fordult elő, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem talált módot arra, hogy akár egy képviselőjével is jelen legyen a magyar miniszterelnök strasbourgi felszólalásán. Ha egyenként megnéznénk, egészen biztos, hogy találnánk mindenfajta magyarázatot, hogy ki miért nem ért rá, hol járt éppen a miniszterelnöki látogatás alatt, azonban ha belegondolunk, hogy, mondjuk, nem Medgyessy Péter, hanem Orbán Viktor tartana előadást Strasbourgban, kíváncsi lennék, hány fideszes képviselő vette volna akár a bátorságot, hogy ne legyen jelen, hanem részben magánügyeket, részben pedig más ügyeit intézze.
Tisztelt Országgyűlés! Mindenkinek jogában áll - hangsúlyozom: jogában áll - úgy dönteni, hogy egy ilyen látogatáson nem vesz részt, hanem ellenkezőleg, távolmaradásával tüntet. Azonban szeretném önöknek elmondani, hogy lassan tízéves strasbourgi tapasztalatom alapján nem volt még erre példa, akár még polgárháborús ország esetében sem, hogy ellenzéki képviselők a saját országuk miniszterelnökének a látogatását bojkottálták volna. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez se igaz!) Merthogy, tisztelt Országgyűlés, elejtett megjegyzések, amelyek már előre a miniszterelnöki látogatást protokollárisnak akarták leminősíteni, amelyek arról szóltak, hogy a látogatás az időpont miatt eleve nem lehet sikeres, bizony bojkottra utalnak.
Tisztelt Országgyűlés! Túl azon, hogy a látogatás szerencsére sikeres volt, azt tudnám önöknek mondani, hogy ha ez a távolmaradás, ez a bojkott egy jólneveltségi probléma lenne, ha egyszerűen neveltetési probléma lenne, akkor talán nem kellene a parlamentben erről beszélni. Azonban, hogyha a Fidesz távolmaradása azt üzeni 45 ország sok száz parlamenti képviselőjének, hogy nekik azért kellett távol maradniuk a magyar miniszterelnök látogatásától, merthogy Magyarországon politikai polgárháború dúl, akkor, tisztelt képviselőtársaim, ez egy igen szomorú, sajnálatos üzenet, és remélem, hogy valójában nem így van. Ez egy érett demokrácia, ahol a képviselők egymással vetélkedve küzdenek a választók támogatásának megszerzéséért, jobbnál jobb programokat egymással versenyeztetnek. De egy olyan országban élünk, ahol valójában erre nem kerülhet sor, hogy egy ellenzéki párt képviselői a saját miniszterelnökük nemzetközi fellépését bojkottálják.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me