DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2003. július 1-jén létrejött. Hogy ez a hivatal zavartalanul, az európai uniós előírások szerint működjék, ahhoz van szükség erre a törvényre annak érdekében, hogy az európai uniós eljárási rend Magyarországon is a gyakorlatban bevezetésre kerülhessen. Úgy gondolom, hogy az új eljárási rend kialakítása mindenképpen indokolt, hiszen az államigazgatási eljárás általános szabályai a kifizető ügynökségi feladatok végrehajtása tekintetében csak részben alkalmasak. Az európai uniós összhang megteremtése nem lehet vitatéma, hiszen a gazdálkodók támogatáshoz, pénzhez jutásának ez a feltétele.
A javaslatok egy része szakmailag indokolt kiegészítéseket, pontosításokat tartalmaz, amelyeket a kormány is támogat. Ezúton köszönöm ezeket az észrevételeket. Megköszönöm a segítő szándékú javaslatokat is, amelyeket sajnos nem tudunk támogatni. Ilyen felvetés volt például, amelyet képviselőtársam is javasolt, hogy a helyszíni ellenőrzés előtt kötelező legyen az ügyfél értesítése olyan esetben is, ha a jelenlétére nincs szükség. Úgy gondolom, hogy ez pró és kontra vethet föl érveket. Meg vagyok róla győződve, ha a gazdálkodót minden esetben odaállítanánk a tábla szélére vagy bárhova, ami az ellenőrzés szempontjából fontos hely, akkor ezen lenne felháborodva ön és a gazdálkodó, hogy neki esetleg a főállásában szabadságot kell kivenni ahhoz, hogy ez az ellenőrzés lebonyolódhassék, hiszen ha figyelembe vesszük, a mezőgazdasági vállalkozók jelentős része nem önálló tevékenységet végző termelő.
A másik ilyen javaslat: a támogatás iránti kérelmet csak akkor lehessen elutasítani, ha az ügyfél szándékos magatartásával akadályozza az ellenőrzést. Föl kell tennem a kérdést, képviselő úr: tessék mondani, mi van azokkal a kérelmekkel, amelyeket hamis adatok alapján vagy tévesen igényeltek? Ekkor lehet, hogy azt mondja, hogy nem szándékos magatartásával idézte elő. Ezeket a kérelmeket nem kell elutasítani? Természetesen ezeket a kérelmeket el kell utasítani, tehát ezt a módosító indítványát nem tudjuk támogatni.
Úgy ítélem meg a benyújtott képviselői módosító indítványokból, illetve az itteni hozzászólásokból, hogy képviselőtársaim alapvetően egyetértenek a jogszabályban foglaltakkal, felismerték ennek jelentőségét és előremutató jellegét. Ismételten szeretném megköszönni azt, hogy ezt a törvényalkotási folyamatot segítették, mert meg vagyok róla győződve, hogy kiemelt jelentőségű a jövő évi csatlakozás utáni támogatáselosztás vonatkozásában ez a törvényjavaslat.
Arra kérem önöket, hogy a kormány által is támogatott módosító javaslatokat támogassák a későbbiekben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me