DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A vasúthálózat villamosítása részben a költségek, részben a környezet kímélése miatt az egyik legfontosabb eleme a vasúthálózat fejlesztésének, mintegy egyharmaddal olcsóbb, mint a dízelvontatás, és ez igaz természetesen a Győr-Pápa-Celldömölk vonalra is. Emellett amit szeretnék kiemelni, és ön is említette, a IV. és V. páneurópai folyosó összeköttetését biztosítja, emiatt történt meg a vonalvillamosítás terveinek kidolgozása, és ma már a hatósági engedélyek is rendelkezésünkre állnak. Ahhoz azonban, hogy az ön által szóba hozott sebességnövelést és a villamosítás eredményeképpen kedvezőbb közlekedési feltételeket elérjük, egy közel 2 milliárd forintba kerülő pályakorrekciót is el kell végeznünk a Gyömöre, Gecse, Gyarmat közötti szakaszon, amihez pénzügyi okokból eddig a források nem álltak rendelkezésre.
Szerencsére azonban a következő időszakra várható, hogy az Európai Beruházási Bankkal, az EIB-vel folytatott tárgyalások eredményeképpen olyan forrásokhoz jutunk, amelyek finanszírozhatják ezt a korszerűsítést, beleértve az előbb említett pályakorrekciót is. Reméljük, hogy azok a javaslatok, amelyeket a bank asztalára tettünk, ezt biztosítani fogják, és a finanszírozási forrásokat - ami egyben előfeltétele lehet annak is, hogy a későbbiek során az Európai Unió kohéziós alapjából számítsunk ezekre a támogatásokra - meg fogjuk tudni kapni. Nyilván olyan tendert írhatunk csak ki, amely egyidejűleg biztosítja a pályakorrekciót és a villamosítást egyaránt. A következő időszak költségvetéseit úgy készítjük el, hogy ezekben nem zárkózunk el ettől és más újszerű módszerektől sem, tehát kohéziós alap, EIB-hitel és a költségvetési források igénybevételétől vagy ezek kombinációjától.
Azt tudom mondani, hogy 2004 és 2006 között látszik megvalósíthatónak ennek a vonalnak a villamosítása, és ezzel percekben, de remélhetőleg lehet, hogy hosszabb, tehát fél órában mérhető időrövidítést fogunk tudni elérni, időt nyerünk ennek révén.
Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me