GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Győr-Celldömölk vasútvonal által érintett településen élő állampolgár, ha Budapestre vagy Szombathelyre kíván utazni, lényegesen hosszabb időt kénytelen erre áldozni, mint ami a huszonegyedik században elfogadható. Ha megnézzük a MÁV menetrendjét, ott az indulási és érkezési időpontok mellett a távolságokat is vizsgáljuk, láthatjuk, hogy Pápa és Püspökladány azonos távolságra, 178 kilométerre van Budapesttől. A leggyorsabb vonat a fővárosból Püspökladányt 1 óra 58 perc alatt, Pápát 2 óra 37 perc alatt éri el. Ennek a 40 percnyi menetidő-különbségnek egyszerű magyarázata van: mivel a Győr-Celldömölk pályaszakaszon még dízelmozdonyos vontatás van, kénytelen az utazó hosszú perceket Győrben várakozni, ameddig elvégzik a mozdony cseréjét. Ugyancsak gondot okoz az itt élőknek, hogy az új menetrend életbe lépése óta Szombathely csak celldömölki átszállással érhető el.
Az említett pályaszakasz nagyon fontos folyosó észak-dél irányban, ezért elkerülhetetlen ennek a további korszerűsítése. A fejlesztés három megye nagyon sok kistelepülését érinti, amelyek elsősorban a foglalkoztatás terén küzdenek súlyos problémákkal. A pályaszakasz az egyetlen megfelelő tartalék útvonal Bécs és Budapest között, amely egy nem várt eseménykor nagyon fontos szerepet játszhat. A nyári dunai árvíz idején már felmerült a vasúti forgalom elterelésének gondolata a Komáromot fenyegető áradás miatt, illetve volt már a fővonalon olyan baleset, amikor ez az útvonal váltotta ki a Bécs-Budapest pályát.
A vonalon jelentős teherforgalom is bonyolódik, hisz északi irányból ez a legrövidebb összeköttetés az adriai kikötők felé. Tovább csökkenthetné Budapest terhelését is, ha nem kellene minden, déli irányba menő teherárut a fővárosi pályaudvarokon keresztül továbbítani, hanem a Komárom-Győr-Celldömölk útvonalon haladhatna Zalaegerszegen át a határ irányába.
Mint már jeleztem, a térség a befektetések terén is fehér folt, a beruházások elmaradása sok egyéb mellett a közlekedési infrastruktúra fejletlenségére is visszavezethető. A térségben nincs gyorsforgalmi út, a meglévő utak is keskenyek, sok kistelepülésen vezetnek át, nem alkalmasak a nagy tömegű áru gyors célba juttatására.
(15.20)
A vasútvonal korszerűsítése ezen a területen is javulást eredményezne. A közelmúltban környezetvédő szervezetek egy felhívást juttattak el valamennyi képviselőnek, amelyben szorgalmazták a vasúti szállítás bővítését. Az sem mellékes továbbá, hogy az Európai Unióban is kiemelt terület a vasúti közlekedés fejlesztése.
Kérdezem tehát a miniszter urat: mikorra várható ennek a fontos pályaszakasznak a villamosítása? (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me