DR. BOTKA LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOTKA LÁSZLÓ
DR. BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az M5-ös ügye nem csak egy az autópálya-építések közül. Az M5-ös tíz évig szimbólum volt, a diszkrimináció, a versenyhátrány és a kormányzati tehetetlenség szimbóluma a szegedi, Csongrád megyei és dél-alföldi lakosok és cégek számára. Ez a helyzet ért véget az idén márciusban, amikor a Medgyessy-kormány eldöntötte, hogy megoldja ezt a problémát, tárgyalt és megállapodott a koncessziós társasággal; márciustól az M5-ös mentén élők nem Európa legmagasabb útdíját fizetjük, és néhány héttel ezelőtt több helyszínen az autópálya hiányzó szakaszának az építése is megkezdődött.
Már érzékelhető egyrészt a forgalom kétszeresére növekedése az M5-ös autópályán, és háromszorosára a teherforgalom esetében, érzékelhető a közlekedés biztonságának a javulása, és örömmel érzékeljük azt is, hogy a Szegeden és a térségben dolgozó cégek jelentős tehertől megszabadulva immáron fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodhatnak, és olyan beruházói érdeklődések is kezdenek megjelenni térségünkben, amelyeket az elmúlt évtizedben távol tartott Európa legmagasabb útdíja.
A mai ülésen a koncessziós szerződéshez szükséges határozati javaslatról vitázunk, és azt gondolom, hogy az a célszerű, ha az M5-ös autópálya építésével kapcsolatos valamennyi kérdés napirendre kerül. Én két módosító javaslatra szeretném felhívni a tisztelt Ház és a kormány képviselőjének a figyelmét. Az egyik abból indul ki, hogy Szegeden van nekünk egy másik nagy bajunk is az M5-ös autópálya hiányzó 45 kilométeres szakaszán túl, mégpedig az, hogy nincs a városnak semmilyen elkerülő útja. Határ menti nagyváros vagyunk, és mind a Románia, mind a Szerbia felé menő tranzitforgalom teljes egészében átdübörög Szeged belvárosán.
Örömmel fogadtuk, hogy már megkezdődött a nyugati elkerülő út építése, ami Szerbia felé tudja kivezetni az átmenő forgalmat a városból. Ennek az első ütemét kell ez év végéig, 2004-ig befejezni. Nagyon remélem, hogy 2005-ben megkezdődik ezen nyugati elkerülő út második ütemének az építése is. Ez teszi teljessé, hogy a Szerbia felé menő tranzitforgalmat ki tudjuk vezetni Szeged városából.
A másik, amire a módosító javaslat vonatkozik, az északi elkerülő út és az M43-ashoz kapcsolódó elkerülő út, ami ugyanezt tenné meg a Makó-Nagylak-Románia felé menő átmenő forgalommal. A módosító javaslat célja, hogy ez a 3,5 kilométer hosszúságú, Szegedet elkerülő 430-as út - amit a jelenlegi tervekben egy kétszer egysávos útra terveztek - autópályává szélesedjen. Az elkerülő útszakasz autópályává szélesítése közvetlenül hozzájárul a szegedi átmenő forgalom tehermentesítéséhez, és hozzájárul a város jobb megközelíthetőségéhez. Ennek a 430-as útnak a megépítése teremti meg a kapcsolatot az M5-ös és a helsinki 4-es számú korridor, az M43-as út megépítéséhez, aminek a megépítésére több kormányzati, állami ígéret vonatkozik, és nagyon célszerűnek tartjuk azt is, ha az autópálya hiányzó szakaszának megépítésével egyidejűleg ez a beruházás is megvalósul.
A másik módosító javaslat, amit benyújtottunk a határozati javaslathoz, a balástyai csomópont építését irányozza elő. Egy autópálya egy térségben, egy régióban akkor lehet valóban a gazdasági fejlődés motorja, ha a ráhordó utak is megépülnek, ha valóban behálózza az autópálya köré épült úthálózat az egész térséget.
(17.40)
A balástyai csomópont benne volt a második fázis, a második ütem terveiben egészen 1999-ig, akkori számítások, amik abból indultak ki, hogy a magas útdíjat kell fizetni, azt hozták eredményképpen, hogy nem éri meg Balástyán csomópontot építeni. Azt gondolom, hogy mindazzal, hogy a matricát tudjuk használni az M5-ösön, azzal, hogy duplájára nőtt a forgalom, a közlekedők száma, ez a kizáró ok megszűnt. Mindenképpen fontosnak tartom, ha ez a csomópont, ami egyébként nemcsak egy település, hanem egy egész kistérség megközelítéséhez járul hozzá, szintén megépül, és célszerű, ha ebben a határozati javaslatban kap a kormány felhatalmazást a koncessziós szerződés módosításához, hogy ne kelljen sem ebben az ügyben, sem az előbb említett elkerülő út megépítésében, pontosabban, négysávos megépítésében adott esetben újra parlamenti felhatalmazást kérni.
Tisztelettel kérem - azt gondolom, hogy nem túlzás ebben az ügyben, a szegediek, a Csongrád megyeiek, sőt a dél-alföldiek nevében - a tisztelt Házat, hogy támogassa és fogadja el a kormány által benyújtott határozati javaslatot, és tisztelettel kérem a kormányt, hogy a Szalay képviselőtársammal közösen jegyzett két módosító javaslatot támogatni szíveskedjék.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me