DR. BOTKA LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOTKA LÁSZLÓ
DR. BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Komolyan véve és teljesen egyetértve az elnök úr figyelmeztetésével, hogy a kampány véget ért, pusztán csak annyit szeretnék jelezni: határozott véleményem szerint az ellenzéknek, az Országgyűlésnek nemcsak joga, hanem kötelessége is elszámoltatni a kormányt egy ilyen döntésnél. Ezt szeretném mindenképpen hangsúlyozni.
Ugyanakkor legalább ennyire kötelességnek érzem valamennyiünk részéről, hogy ha már ilyen vitákat folytatunk, azért akkor mindenképpen ragaszkodjunk a tényekhez. Gondolom, a miniszter úr sem azt akarta mondani, hogy 2003. december 31. előtt nem lett volna módja az Orbán-kormánynak megállapodni a koncesszorral és bevezetni a matricát. Ugyanígy joga lett volna 2003 végén. Pusztán a koncessziós cég kizárólagossága szűnt meg a Szegedig, a határig való szakasz megépítésére, de természetszerűleg az Orbán-kormánynak minden joga és minden lehetősége meg lett volna ezt az ügyet rendezni.
Ugyanakkor arra is felhívom a figyelmet, természetszerűleg jog és kötelesség, hogy a kormányt elszámoltassuk, hogy a közpénzből a lehető legjobb megoldást választotta-e. Ebben a helyzetben ezt meglehetősen nehezíti az, és lehetett volna hasraütésszerűen azt mondani, hogy lehetett volna olcsóbb megoldást is találni, de senki nem tudta azt kimutatni sem a nem néhány hónap alatt zajló, hanem a másfél évig zajló tárgyalások folyamán, sem pedig adott esetben a korábbi kormányzat törekvésében, hogy volt már olcsóbb megoldás, amit elfogadott volna a koncessziós társaság. Tehát ennek a felelősségére is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ebben az ügyben nincs viszonyítási alap.
Nagyon határozottan szeretném kérni valamennyi országgyűlési képviselőt és valamennyi frakciót, hogy ezt az ügyet felelősségteljesen kezeljék. Én személy szerint Szeged polgármestereként sem és egyetlen szegedi sem vonta senkinek a jogát kétségbe abban az ügyben, az M5-ösnél kérdéseket kell és lehet feltenni. De nagyon szeretném határozottan kérni: itt egy olyan folyamat van, amelynek keretében most indult a második ütem építkezése, és valamennyiünk közös érdeke, hogy ne legyen bizonytalanság az M5-ös autópálya jövőjét és sorsát tekintve.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me