DR. DANCSÓ JÓZSEF

Full text search

DR. DANCSÓ JÓZSEF
DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Igyekszem folytatni a nem kampányjellegű, hanem a szakmai vitát, mert én ezt szakmai vitának értékelem, legalábbis a mi oldalunkról mindenképpen ez a szándék benne.
Keller államtitkár úrral kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy valóban - nyilván ilyen hosszú időtáv esetében meg minden időtáv esetében - a nettó jelenértéket kell alkalmazni és használni is kell, viszont szeretném megkérdezni Keller képviselő urat, hogy ebben az esetben milyen tőkeköltséggel kell dolgoznunk ahhoz, hogy megfelelően tudjuk a nettó jelenértékét kiszámítani ennek a projektnek.
Mert ahogy Domokos képviselő úr is elmondta, igen, nincs másról szó ebben az országgyűlési határozati javaslatban, mint egy hitelfelvételről, annak a módozatairól, és most erről vitázunk itt a plenáris ülésen. És bizony ebben az előterjesztésben egy szót nem írnak arról, hogy milyen tőkeköltséggel kell, mondjuk, diszkontálni azt a pénzáramlást, ami ennek az ügyletnek a kapcsán előjön.
Ebben szeretném kérni a tanácsát vagy a felvilágosítást, nyilván az államtitkár úr ilyen értelemben sokkal jobban informált, mint én (Babák Mihály: Közpénzügyi! Üvegzsebes!) - közpénzügyi ráadásul -, hogy milyen tőkeköltséggel kell dolgoznunk ebben az esetben.
Kuncze képviselő úrhoz, frakcióvezető úrhoz pedig olyan kérdésem lenne, hogy arról beszélt, mennyivel jobb dolog, ha az állam vállalja a kockázatokat, és nem - adott esetben itt - a koncesszor. Ha liberális szemmel nézzük ezt az ügyet, akkor nyilván azt kell mondanunk, hogy az állam, mivel nem jó tulajdonos, nem jól ítéli meg a gazdasági folyamatokat, ezért bizony jobb, ha a kockázatokat is mindig a piaci szereplőkkel futtatjuk meg, ráadásul nagy kérdés az, hogy miért jobb az - és kíváncsi lennék Kuncze Gábor úr további érvelésére -, ha az állam vállalja az összes kockázatot, és nem megosztani törekszik vagy adott esetben épp egy piaci szereplőre akarja áthárítani ebben az esetben a kockázatokat.
Köszönöm szépen. (Egy hang a Fidesz soraiból: Ez nem liberális így. - Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me