GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! A kormánynak ez év tavaszán hosszú ideje tartó igazságtalanságot sikerült felszámolnia, megszüntetnie akkor, amikor sikerült megoldania az M5-ös autópálya bekapcsolását az országos egységes autópálya-hálózatba annak révén, hogy a koncessziós szerződés módosítására egyetértés született a koncessziós jogokat birtokló társaság és a magyar állam képviselője között, és ennek keretében vagy ennek eredményeképpen március 12-étől az M5-ös autópálya is matricával vehető igénybe, ugyanolyan feltételekkel, mint az ország akármelyik másik gyorsforgalmi útja. Ennek egyébként rendkívül előnyös hatásai már rövid távon is megnyilvánultak: az eddigi tapasztalatok alapján minimum megkétszereződött az M5-ös autópálya forgalma, ami nyilvánvalóan együtt jár a környező települések tehermentesítésével, az ott élők környezeti károktól való megóvásával, illetve a dél-alföldi régió fokozottabb bekapcsolódási lehetőségével az ország gazdasági vérkeringésébe.
A döntést megelőzően, 2003 folyamán és 2004 első hónapjaiban a kormány egy tavalyi határozata alapján a GKM részéről intenzív tárgyalásokat folytattunk az AKA, Alföld Koncessziós Autópálya Részvénytársaság részvényeseivel, és ennek keretében, illetve eredményeképpen született meg a megállapodás az M5-ös autópálya köz- és magánszféra partnerség, azaz közkeletű rövidítéssel PPP-konstrukció keretében rendelkezésre állási díjas modellben történő építésére és üzemeltetésére. A módosításra és annak megfelelően egy új díjstruktúra kialakítására azért van szükség, mert a pályaszakasz matrica keretébe vonásával megszűnt a pályát üzemeltető részvénytársaság díjbevétele, tehát elesett a bevételeitől, ugyanakkor a költségek, ennek az autópálya-szakasznak a fenntartásával, működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségek, illetve a továbbépítés valamennyi költsége továbbra is terheli őt.
Az új díjstruktúra szerint a koncesszornak fizetendő rendelkezésre állási díj összege három részből tevődik össze, ezt a beterjesztett határozati javaslat részletesen tartalmazza. Meggyőződésünk szerint ez az a díj, ami hosszú távon fedezi az autópálya üzemeltetését, illetve a Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakasz megépítését. A koncessziós szerződés széleskörűen szabályozza, illetve lehetővé teszi az állam ellenőrzési jogosultságát, és a koncesszor nem szerződésszerű teljesítése esetére szigorú pénzügyi szankciókat határoz meg.
Amiért ma az Országgyűlés tárgyalja ezt a határozati javaslatot, és a kormány idejött, nem más, mint hogy az üvegzsebtörvény keretében módosítottuk az államháztartási törvényt, és az államháztartási folyamatok nagyobb átláthatóságának biztosítása érdekében az 50 milliárd forintot meghaladó értékű szerződések esetében az Országgyűlés jóváhagyását kell kérni. Ennek megfelelően ebben az országgyűlési határozati javaslatban kérjük a parlament hozzájárulását a szükséges koncessziósszerződés-módosítás megkötéséhez az AKA, Alföld Koncessziós Autópálya Részvénytársasággal az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakaszának megépítése, valamint az autópálya matricás rendszerben történő üzemeltetése érdekében.
Ahhoz, hogy az M5-ös autópálya említett szakaszán az építési munkálatok tovább folytatódhassanak - hiszen erről valamennyien hírt kaptunk, hogy ez év tavaszán már meg is indult a munka -, és a kormány az autópálya-építési programjában, valamint a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló, tavaly decemberben elfogadott törvényben foglalt határidők tarthatóak legyenek, kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a beterjesztett javaslatot megvitatni, és a szerződés megkötését támogatni szíveskedjen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me