KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Visszatérve Kuncze Gábor frakcióvezető úr mondanivalójára: nemcsak itt a parlamentben nem tudtunk négy éven keresztül beszélni az autópálya-építésről, hanem, miniszter úr, ön nagyon jól tudja, hogy még ön mint szakminiszter sem találkozott az autópálya-építéssel, hiszen olyan konstrukciót talált ki az ön miniszterelnöke, együtt a barátokkal, hogy az autópálya-építést a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül vezényelték.
A másik mondanivalóm: itt rendszeresen, már a korábbi vitában is, amikor a vizsgálóbizottságról vitáztunk itt a parlamentben, összegszerűségében úgy tesznek, mintha az a 600-700 milliárd forint - egyébként még a vizsgálóbizottság fogja azt végigvizsgálni, hogy milyen tételekből is adódik ez az összeg - most terhelné a költségvetést. Azon lepődtem meg, hogy Dancsó képviselő úr, aki egyébként banki szakember az én tudomásom szerint, ő is elfelejti, és az egyszeri kamatkiadással hozza párhuzamba ezt a 700 milliárd forintot, miközben tudjuk, hogy 20-25 év alatt kell ezt az összeget kifizetni. Ezeknek az összegeknek a mai értéke nyilvánvalóan nem lehet az az összeg, amit évente összeadnak. Tehát a nettó jelenérték-számítással illene, tisztelt képviselő úr, számolni. Emlékszem rá, annak idején, amikor a kormány meghozta ezt a döntését, az egyik napilap elvégezte ezt a számítást a rendelkezésére álló információkkal, és kihozta azt a végösszeget, hogy 100-200 milliárd - már nem emlékszem pontosan - forint között volt a nettó jelenértéke ennek a nagy számnak, amit önök itt folyamatosan mondanak.
A harmadik tétel pedig az, hogy nem létező ellenajánlatokkal nem lehet összehasonlítani ezt az összeget. Nem volt értékelhető ellenajánlat ezzel a projekttel kapcsolatban; és nyilván nehéz is ellenajánlatról beszélni, hiszen nem volt a kormány abban a helyzetben, hogy ő legyen az eladó és a vevő is, márpedig az eladó határozza meg a feltételeket, ezt meg tudomásul kell vennünk minden más vonatkozásban is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me