KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Érdeklődve hallgattam a vitát, amelyik arról akar szólni, hogy ne foglalkozzunk azzal, hogy mi vezetett idáig, hanem most már tekintsünk előre, mert ott lehet támadni az intézkedést, míg ha a múltba nézünk, akkor ott fel lehet vetni mindenkinek a felelősségét. Én azt gondolom, nem lehet eltekinteni attól a történettől, ami ezt az egész ügyet jellemezte, kezdve azon, hogy már egy elbukott választás ismeretében kötötte meg a Boross-kormány azt a bizonyos koncessziós szerződést, ami igazából a bajok gyökerét jelentette, és aminek az lett a következménye, hogy volt egy autópályánk, amely valóban Európa egyik legdrágább autópályájának bizonyult, és akár figyelemmel vagyunk a dél-alföldi térségre, akár nem, tény, hogy ez az állapot jelentős mértékben volt gátja az ottani fejlődési lehetőségeknek, és persze a mezőgazdaságból megélő emberek piacra jutásának, hiszen jelentősen okozta a költségeik növekedését.
Erre a helyzetre kellett keresni a jelenlegi kormánynak megoldást. Rögtön hadd tegyem hozzá, hogy nem értek egyet Fónagy képviselő úrral, mert a megoldási lehetőségek keresése és esetleg a megoldás megtalálása az előző kormányzatnak is feladata volt, csak nem tudott vele élni, nem tudta a problémát megoldani. Kétségtelen, hogy politikai döntés született, mert a politikának el kellett döntenie, hogy azt a problémahalmazt, amit az elmúlt tíz év okozott, milyen módon képes megoldani, és úgy döntött, hogy az összes költséggel együtt is ez az út a legolcsóbb, amelyik biztosítja a matricás rendszerbe történő nagyon rövid időn belüli bevezetést, ráadásul lehetővé teszi, hogy az autópálya továbbépüljön, és a lehetséges legrövidebb időn belül elkészüljön. Zárójelben megjegyzem, én is egyetértek azzal, hogy alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság, vizsgálja meg a szerződéskötés körülményeit, vizsgálja meg a szerződéseket, és vonja le belőlük - ha vannak - a szükséges tanulságokat.
Akkor viszont hadd tegyek még egy megjegyzést. Érdeklődéssel hallgatom azokat a felszólalásokat, amelyek arról szólnak, hogy nem volt verseny. Aztán hadd kérdezzem meg, hogy milyen verseny volt az elmúlt négyéves kormányzati ciklus alatt bármilyen közbeszerzési ügyben. Másrészt jelenleg, tisztelt képviselőtársaim, az autópálya-építések közbeszerzési eljárás keretében, versenyben folynak, ebben az esetben azonban az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. telken belül volt, mert az akkoriban útdíjas szakasz matricássá történő átváltása az ő hozzájárulása nélkül nem volt lehetséges. Egyesek kifogásolták, hogy miért nem vásárolta ki akkor a céget a költségvetés. Nos, ha ezt tette volna, akkor mintegy 70-80 milliárd forintos többletköltsége keletkezett volna, és önök most vizsgálóbizottság felállítását kérnék azért, hogy vajon kinek érte meg ennyivel drágábban megvásárolni. Most erről folyna a vita, ősszel pedig ezzel kapcsolatban alakulna bizottság.
Ezzel szemben most az a helyzet, hogy megközelítőleg 40 százalékot megvásárolt az állam, s ezzel lehetővé vált számára, hogy részt vegyen a döntéshozatali mechanizmusokban, hogy különböző pozíciókon keresztül ellenőrizze a társaság működését, és hogy egyáltalán részt vegyen a döntéshozatali mechanizmusban. Ezzel vált lehetővé, hogy az M5-ös autópályán a matricás rendszer bevezetésre kerüljön, ennek viszont feltétele volt, hogy a további építést az a társaság végezze, amelynek erre a koncessziós joga Szegedig 2003. december 31-ig valóban kiterjedt.
Azzal azonban, hogy matricás rendszerre tértünk át, teljesen új helyzet állt elő, mert míg a korábbi szerződésnek megfelelően a koncesszor az autópálya napi használatából a kapukon keresztül tett volna szert arra a bevételre, amely megtérítette volna számára a beruházását, ez a lehetőség elmúlt, új helyzet teremtődött, ehhez kell most ezt a határozati javaslatot az Országgyűlésnek elfogadnia, ugyanis valóban olyan kötelezettségvállalásról van szó, amit a módosított államháztartási törvény parlamenti jóváhagyáshoz köt. Hadd kérdezzem meg megint, hogy az elmúlt négyéves kormányzati ciklusban hol volt egyáltalán szó a parlamentben autópálya-építésről, miközben több száz milliárd forintok sorsa dőlt el úgy, hogy az a költségvetésben egyáltalán nem jelent meg, a parlamentnek nem volt rálátása, hozzá sem szólhatott a témához, most viszont lám, itt vagyunk, és vitatkozhatunk erről a kérdéskörről.
Az országgyűlési határozat lényegében erről szól, és azokat a felhatalmazásokat kéri, amelyek szükségesek a szerződés módosításához. Megmondja, hogy milyen módon történik a rendelkezésre állási díj kiszámítása, és azt is bemutatja, hogy milyen módon történik annak a csökkentése különböző ügyekben. S persze van még egy tétel, ez a bizonyos kamatváltozás-kockázat átvállalása, amit az előterjesztés egyébként részletesen megindokol. Azért van erre szükség, tisztelt képviselőtársaim, mert ha ezt a kamatváltozás-kockázatot a cég vállalná, akkor lényegesen többe kerülne az adófizetőknek a rendelkezésre állási díj megfizetése. Ha viszont a költségvetés, illetve az állam vállalja fel ezt a kockázatot, akkor ez lényegesen olcsóbb díj, és persze benne van a kockázat, ami a kamat esetleges változásával kapcsolatban bekövetkezhet. A vonatkozó szerződések természetesen nyitva hagyják a lehetőséget, hogy ha a későbbiek során valaki azt gondolja, hogy a költségvetésnek van néhány száz milliárd forintja, amit még elfelejtett betáblázni, illetve elkölteni, akkor vásárolja meg ezt az egészet úgy, ahogy van, szőröstül-bőröstül, aminek őszintén szólva annak idején én például egyáltalán nem lettem volna a híve.
Végül szeretném elmondani, hogy frakciónk természetesen támogatja a Botka László és Szalay Gábor által jegyzett módosító indítványt, amely egyrészt a 430-as útra, másrészt pedig a balástyai csomópont megépítésére vonatkozik.
Köszönöm szépen a figyelmet.
(18.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me