DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Hegyeshalom az utóbbi időben egyre többet szerepel az érdeklődés középpontjában. Ha mint a legforgalmasabb határátkelőt nézzük, akkor ezen nem kéne csodálkozni.
Mégis csodálkoznunk kell, hiszen az ígéretek ellenére sajnos a kishatárátkelő nem működik, viszont újabb probléma, immár több mint egy évtizedes probléma ütötte fel a fejét. Az elmúlt hetekben több cikksorozat jelent meg arról, hogy a Csernobilban történt atomreaktor-katasztrófa után a faluban mint határállomáson mosták le a kamionokat, illetve a vonatokat, és ennek következtében, ezen írásokból derül ki az is, hogy életkortól függetlenül, akik ebben a munkában részt vettek, daganatos megbetegedésben elhunytak. Volt olyan nyilatkozó, aki szerint ez egy második óvári sortűzzel ér föl.
A lényeg az, igen tisztelt államtitkár asszony, hogy a felszínre került információk és nyilatkozatok kapcsán forr a levegő a térségben. A tények és a mondák természetesen ilyenkor keverednek, de hogy valami van a dologban, azt az is bizonyítja, hogy hosszan napirenden tartják ezt a témát. Mint a térség országgyűlési képviselője, kötelességemnek érzem, hogy önökhöz forduljak ez ügyben, hogy mi is a helyzet, tudunk-e tisztán látni.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Rendelkezésükre állnak-e azok a megbízható információk a vasúti vagonok és kamionok mosásával kapcsolatosan, amelyek eligazítanak bennünket? Ezeket az adatokat és eseményeket megfelelően dokumentálta-e az akkori katasztrófa elhárításáért felelős szervezet, a polgári védelem? Ténylegesen megállja-e a helyét az az információ, mely szerint a környéken Hegyeshalomban volt a legnagyobb a katasztrófa utáni években a daganatos megbetegedések száma? Mit tudnak és mit szándékoznak tenni, hogy egyértelműen kiderüljön, van-e még kockázat a faluban?
Amennyiben igaz a feltételezés, mely szerint még mindig duplája a háttérsugárzás, illetve ha fertőzött a talaj és a talajvíz, akkor számíthat-e a falu rendkívüli beavatkozásra, illetve segélyre?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me