VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először magáról a bizottsági ülésről szeretnék pár szót szólni. Abban bíztunk, hogy az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztak, a törvények megváltoztak, mondhatjuk úgy is, hogy a politikusi álláshalmozás fogalma megszűnt, így nem lesz probléma a bizottsági ülésekkel. Ehhez képest pont egy olyan vitanap kellős közepére hívták össze a bizottsági ülést, amit egyébként jobbikos képviselő kezdeményezett, ami egy nagyon fontos témakörről, a szociális rendszert is érintő témakörről, az elvándorlásról és a szociális helyzetet is érintő kérdésről szólt. Emiatt Novák Előd, a Népjóléti bizottság alelnöke levelet is írt az elnök asszonynak, hogy át kellene tenni egy másik időpontra, ugyanis egy nagyon fontos vitanap zajlik éppen a parlamentben ezen a napon, de ez süket fülekre talált. Éppen ezért nem is vettünk részt ezen a bizottsági ülésen, pont emiatt, mert a jelentős vitanapot fontosabbnak tartottuk.
Egyébként látva a bizottsági jelentést, nem is csoda, hogy fontosabbnak tartottuk, mert a mi módosító indítványainkat is vita nélkül lesöpörték az asztalról. Ahhoz képest egyébként, hogy az egyik módosító indítványunkkal kapcsolatban - amit meg is említettem az általános vita során -, úgy láttam, hogy államtitkár úr egyetértett a szándékunkkal, mégpedig azzal, hogy a javítóintézetek feladatkörének meghatározásánál ne csak az általános lózungok kerüljenek bele, hanem igenis a konkrét feladatok is benne legyenek, a reszocializációs, reintegrációs feladat, ami a fő tevékenységi köre kellene hogy legyen a javítóintézetnek. Ehhez képest ez a módosító indítványunk is lesöprésre került. De ehhez már hozzászoktunk.
Én bízom abban, hogy ugyanúgy, mint más konstruktív javaslatunknál - és egyébként elfogadható javaslatunknál -, az fog történni ennél az indítványnál is, mégpedig az, hogy majd a kormány saját indítványként behozza. Akkor természetesen mi örömmel támogatni fogjuk ezt, mert amit ígértünk mind a két választási kampány során, bárhonnan jön olyan intézkedés, olyan kezdeményezés, ami az ország javát vagy akár a szakma javát is szolgálja, azt támogatni fogjuk.
A másik, ahol szintén módosító javaslatunk lesöpréséről van szó, ez az iskolai szociális munka témaköre. Ha figyelembe vesszük, amit már az általános vita során is elmondtam, hogy csúszásban van a kormány a feladatának teljesítésében, és ha figyelembe vesszük azt is, hogy rátestálja ezt a feladatot a gyermekjóléti szolgálatokra, ha ezt a két tényt figyelembe vesszük, és hozzávesszük azt, hogy a 2015-ös költségvetésben a gyermekjóléti szolgálatok szakmai feladatainak az ellátására kevesebb költségvetési normatíva jut, és figyelembe vesszük mellé azt is, hogy a jelenlegi törvénytervezetben az iskolai szociális munka biztosítása feltételes módban szerepel, tehát lehetősége van erre a gyerekjóléti szolgálatoknak, ebből egyenesen következik az, hogy ez nem fog megvalósulni. Pedig fiataljaink védelme érdekében, azt is mondhatjuk, hogy a fiatalok mentális állapotát figyelembe véve vagy akár a veszélyeztetettségüket figyelembe véve, igenis kötelezővé kellene tenni. És nemcsak feltételes módban kellene szerepelnie a törvényben ennek a kitételnek, hanem igenis kötelező jelleggel, kijelentő módban, hogy ezt biztosítani kell. Erről megint egy Mátyás király-mese jut az eszembe, mégpedig az okos lányról szóló mese, amikor vitt is ajándékot a királynak, meg nem is. A szakma most ugyanígy áll ez előtt a kérdés előtt, sőt még az oktatásban dolgozó hozzáértő emberek is úgy állnak ehhez a kérdéshez, hogy most kaptak is valamit, meg nem is. Az erre a szolgáltatásra rászoruló gyermekek kaptak is valamit, meg nem is. A nagyon rossz mentális állapotban lévő fiatalság kapott is valamit, meg nem is. Az egyre jobban veszélyeztetett, sőt akár még a bántalmazásnak, veszélyeztetésnek kitett gyermekek, oktatási intézménybe járó gyerekek megint kaptak valamit, meg nem is. A gyermekjóléti szolgálatok meg megint nem kaptak semmit.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)
(21.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me