TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését, ami azért fontos, mert néhány olyan hír, ami megjelent az elmúlt napokban, talán megzavarhatja a tisztánlátást, ezért mindenképpen szeretnék a kérdésére konkrétan és pontosan válaszolni.
Engedje meg, hogy azzal kezdjem, arra is emlékeznünk kell, hogy 2008 után épültek olyan beruházások és történtek olyan konstrukcióban megépülő PPP-s programok, amelyek során az M6-os autópálya fenntartása és az építőnek történő törlesztése egy koncessziós szerződés alapján olyan terheket jelent, amely Magyarországot részben megbénítja, részben pedig azt a lehetőséget adta, hogy további fejlesztéseket generáljunk. Konkrétan fogalmazva: az M6-os autópályán beszedett útdíjak összessége nem éri el a bruttó 7,5 milliárd forintot, míg az autópálya után minden évben több mint 60 milliárd forintot kell fizetnünk. Az M5-ös és M6-os autópálya koncessziós szerződésének értelmében Magyarország minden évben 110 milliárd forintot fizet, s ehhez még hozzá kell tennem, hogy harminc éven keresztül. Az a két beruházás, az M5-ös és az M6-os beruházás, amit a Gyurcsány-kormány idején PPP-ben csináltak meg, Magyarországnak 3000 milliárd forintjába kerül. Harminc éven keresztül kell fizetnünk több mint 100 milliárd forintot évente. Ez azt jelenti, hogy a 170 milliárd forintos útdíjbevételünk összességében 100 milliárd forinttal egyből terhelt.
(15.00)
De válaszolva kérdésére, szeretném tájékoztatni, hogy amikor a kormány elfogadta augusztusban a nemzeti közlekedési infrastruktúra-fejlesztési koncepciót és stratégiát, világossá tette és vállalta is, hogy az autópályák az országhatárig ki lesznek építve. Vállalta, hogy a megyeszékhelyek, a megyei jogú városok be lesznek kapcsolva a gyorsforgalmi hálózatba. És világossá tette, hogy a korábbi gyakorlattal szakítani fog, amit az imént említettem önnek.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezért szeretném tájékoztatni, hogy ebben a ciklusban meg fog épülni az M6-os autópálya az országhatárig, és terveinkben szerepel az M60-as kiépítése is. Szeretném azonban felhívni a figyelmét arra, hogy az M60-as autópálya nem része a transzeurópai közlekedési hálózatnak, tehát csak hazai forrásból lehet megvalósítani. Ennek ütemezése attól függ, hogy milyen erőben lesz a magyar költségvetés. De egyértelmű a kormány szándéka, benne van a programjában, meg fogja építeni az M60-as pályát is.
A kérdésére, amely a pécsi elkerülő szakasszal kapcsolatosan megfogalmazásra került, hadd válaszoljam azt, hogy az elkerülő szakasz a következő év első félévében átadásra fog kerülni majd, fogja mentesíteni Pécset attól a mostani tranzitforgalomtól, ami egyértelműen nehezíti az életét. De mint ahogy beidézte az imént, valóban nem tervezi a kormány más szakaszoknak is vagy bármilyen szakasznak a díjmentes biztosítását. Hiszen azt gondoljuk, hogy Magyarországon ugyanolyan közlekedési feltétel mellett hasonló díjat kell fizetni az út használóinak. Tehát 16 másikkal együtt ezeken a szakaszokon is egységes marad és lesz az útdíjfizetési rendszer.
De ha már válaszolnom kell a kérdésére, én önt kérem meg arra, hogy támogassa a kormány elképzelését, hiszen egyértelmű, hogy meg fogja építeni az M6-os autópályát az országhatárig, meg fogja építeni az M60-as autóutat, és mindenképpen meg fogja teremteni a lehetőséget arra, hogy Pécset minél hamarabb elkerülje az elkerülő szakasz. Tehát ha ön támogatja a frakciójával együtt, hogy megépüljön az országhatárig az M6-os, az M60-as nyomvonala kiépítésre kerüljön, akkor fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me