DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Először is, nem csöndben és nem gyorsan. Ez a frappáns válasz a kérdésére. A másik az, hogy itt az üzemanyagciklus lezárásával kapcsolatos kérdést vetette föl, amelynek kétféle módszere van világszerte. Az egyik a kiégett üzemanyagok újrahasznosítása vagy közvetlen, végső elhelyezése. A megoldás kiválasztása minden országban a kiégett üzemanyagra vonatkozó stratégiai döntés következménye.
Magyarország ezt a döntést még nem hozta meg, ez a döntés még nem született meg. Hazánkban a keletkező intézményi és atomerőmű eredetű, nagyaktivitású radioaktív hulladék kezelésének problémáit önállóan kell megoldanunk. 1993-ban indult meg a nemzeti projekt, amely kibővült a bodai agyagkő formáció vizsgálatával. Mondom, 1993-ban. ’98 végén készült egy zárójelentés, hogy nem merült fel olyan körülmény, amelynek alapján a bodai formáció alkalmatlan lenne nagyaktivitású hulladékok végleges elhelyezésére.
2003-ban újraindult a hulladékok elhelyezését célzó kutatási program a Nyugat-Mecsekben, egy lehetséges földtani laboratórium helyszínének kiválasztására. Tehát még csak az előkészítés, a földtani laboratórium kiválasztásáról van szó.
(16.40)
A 2014-ben kezdődött kutatások már arra irányulnak, hogy 2030-ra kijelöljék a földtani laboratórium helyét, amely laboratóriumban terepi körülmények között tudják vizsgálni a területnek, az érintett morfológiai alakzatnak az alkalmasságát. Jelenleg a kutatólaboratórium lehetséges helyszínének kiválasztását vizsgáljuk, mint említettem, ezért a T/2250. törvényjavaslat nem tartalmazza ennek a lehetséges területnek a kiválasztását.
És egyébként 1990-től a térség lakói tájékoztatva vannak, és bármilyen információt megkaphatnak az érintett szakmai szervezetektől. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me