TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt köszönöm a képviselőtársaknak és az Országgyűlés bizottságainak is azt a lelkiismeretes, alapos, felelősségteljes munkát, amelyet a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat elfogadása érdekében végeztek. Ez igaz a kormánypártiakra és az ellenzéki képviselőkre is.
Amint azt a törvényjavaslat expozéjában Varga Mihály miniszter úr is elmondta, Magyarország jövő évi költségvetésének összeállításakor a munkahelyteremtés, a családok támogatása és a gazdaságélénkítés céljai álltak a középpontban, ezért a költségvetési törvényjavaslatban az szerepel, hogy jövőre többet fordítunk a családok és a gyermekvállalás támogatására, a munkahelyteremtésre és az oktatásra, a közbiztonságra, a gazdák támogatására, a nyugdíjak értékének megőrzésére és nem utolsósorban gazdaságfejlesztésre. Ennek megfelelően a családi adórendszernek köszönhetően 240 milliárd forint marad a családoknál, a kis keresetű, többgyermekes családok pedig a teljes bruttó fizetésükből gazdálkodhatnak. Négy év alatt fokozatosan a kétszeresére emelkedik a két gyereket nevelő szülők kedvezménye. Új otthonteremtési támogatást vezetünk be, amelyet már használt lakások megvásárlásához is igénybe lehet venni.
A bankok elszámoltatásának köszönhetően mintegy 1100 milliárd forint járhat vissza a magyar családoknak, a törlesztőrészletek pedig akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek. A pedagógus-életpályamodell folytatása mellett megkezdődik a rendvédelmi dolgozók béremelése is. Emellett több forrás jut az egészségügy támogatására, az ágazat fejlesztésére és az egészségmegőrzésre. Emelkedik a civil szféra támogatása is az eddigi 3-ról 5 milliárd forintra. A gazdaságfejlesztés terén kiemelkedően magas támogatással számolhatunk, mivel a következő hét évben 12 000 milliárd forintos uniós forrás érkezik Magyarországra.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül a kormány azokat támogatta, amelyek összhangban vannak törekvéseinkkel, és nem veszélyeztetik a hiánycélt. Ennek megfelelően az Országgyűlés Költségvetési bizottsága mint törvényalkotási bizottság által benyújtott összegző módosító javaslatot a kormány támogatja.
Tisztelt Országgyűlés! A Költségvetési bizottság módosító javaslatában szerepel többek között a pénzügyi tranzakciós illeték, a távközlési adó, a reklámadó, valamint a megtett úttal arányos útdíj bevételi előirányzatának módosítása. Ezek az indítványok megfelelnek azoknak a változásoknak, amelyeket a költségvetést érintő törvények, így például az adótörvények tárgyalása során az Országgyűlés elfogadott. A bizottság indítványa ennek megfelelően figyelembe veszi, hogy mivel végre lehetővé vált a devizahitelek forintra váltása a kivezethető árfolyamgát rendszerével, emellett a kedvező foglalkoztatási, bérügyi adatok alapján növekvő személyi jövedelemadóbevétellel és csökkenő bérkompenzációval kell számolnunk.
A bizottsági javaslat több olyan ágazat, terület és program többlettámogatására tesz javaslatot, amelyek jól illeszkednek a kormány gazdaságpolitikájához, ezért ezeket természetesen támogatjuk. Ezek közül kiemelem, hogy jövőre a tervezettnél magasabb összeget fordítunk az országos mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás megrendezésére, a fogyatékkal élők sportjának támogatására, illetve az iskola- és tornaterem-építésekkel kapcsolatos kiadásokra. A kormány támogatja azt az indítványt is, hogy biztosítsunk további forrásokat az egyházak hitéleti tevékenységének támogatására és a mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményeinek kiadására.
Végezetül a módosító javaslat fejezetek közötti, illetve fejezeten belüli nullszaldós átcsoportosításokat, valamint technikai átvezetéseket is tartalmaz. Ezek közül meg kell említenem, hogy az adó- és járulékbevételek idei kedvezőbb alakulására tekintettel módosul a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai esetében a szociális hozzájárulási adó bevételeinek alapok közötti megosztási aránya.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági javaslatban szereplő módosítások nem veszélyeztetik a kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélok teljesíthetőségét. Az egyes államháztartási egyenleget befolyásoló tételek lényegében kiegyenlítik egymást, ugyanakkor az egyes többletkiadásokat finanszírozza az Országvédelmi Alap előirányzata. Magyarország gazdaságának dinamikus, jelenleg 3,2 százalékra prognosztizált, illetve a 2015. évre óvatos becsléssel tervezett 2,5 százalékos növekedése biztosítékot jelent arra, hogy a módosító javaslat alapján a csökkentett Országvédelmi Alap előirányzata elegendő fedezetet biztosít az esetlegesen felmerülő kockázatok kivédéséhez. Meggyőződésem, hogy a 2015. évi költségvetés elfogadásával folytatódhat az a gazdaságpolitika, amely a növekedési, foglalkoztatási és államháztartási adatok alapján Európa jobban teljesítő országai közé emelte Magyarországot.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezekre tekintettel kérem, hogy a bizottság által beadott összegező módosító javaslatot támogatni és ennek alapján a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me