NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bár a családtámogatások reálértékei sajnos jövőre is csökkenni fognak, hiszen még olyan inflációkövetésre sem hajlandóak, ami a nyugdíjak esetében garantált, de az tény, hogy egyfajta nászajándékkal szorgalmazzák a házasságkötéseket. Jövő évtől az új házasok, pontosabban a pár együtt havi ötezer forintos adókedvezményben részesül két évig. Ez, ismerjük el, szép és hasznos dolog, hiszen az önök kormányzása alatt is egyre kevesebben mernek házasságot kötni, talán mert nincs elég biztos jövőképük. 2012-ben sajnos már többségbe kerültek a házasságon kívül született gyermekek, márpedig számukra ez a helyzet nem ideális. Más indokokat is lehetne hozni, hogy miért kell a házasságkötések számának legalább a csökkenését mérsékelni, de inkább egy könnyítésről ejtenék szót.
Körülményes és méltatlan ugyanis, hogy kétszer kell kimondaniuk a boldogító igent azoknak, akik templomi esküvőt is szeretnének. Ha egy érettségi bizonyítványt ki tud állítani egy egyházi gimnázium, akkor egy tanúsítványt miért ne tudnának írni az anyakönyvvezetők számára, hogy megtörtént a házasságkötés? Vannak erre jól működő példák Finnországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Ausztráliában, Kanadában, Olaszországban, még Szlovákiában is így van ez.
A Fidesz már 2001-ben felvetette ennek bevezethetőségét, de ez sajnos csak ígéret maradt. Sőt, amikor az előző ciklusban legkedvesebb képviselőtársammal, Dúró Dórával benyújtottam az erre irányuló javaslatot, önök leszavazták azt. De amikor néhány hete szorgalmaztam ezt, Rétvári Bence államtitkár úr hevesen bólogatott.
(16.50)
Talán belátják már, hogy nem nagyon lehet ellenérvet felhozni, például az anyakönyvvezetés rendszere továbbra is egységes maradna.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hajlandóak-e tehát az egyházi esküvő állami elismerésére? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me