DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! A szocialistáknak azokat a vádjait, miszerint Magyarországon egyre több ember él szegénységben, nem pusztán a kormánypártok és az intézkedések cáfolják, hanem maguk azok a statisztikai hivatali adatok, illetőleg Eurostat-adatok is, amelyek - kis késleltetéssel, hiszen egy év után hozza ki az Eurostat a statisztikáit - megjelennek, hiszen azokból már kiderült, hogy miután 2013-ban Magyarországon elindult a gazdasági növekedés, elindult a rezsicsökkentés, elindultak abban az időben a családokat támogató adókedvezmények és más segítségek, érezhető mértékben csökkent a szegények száma.
(9.40)
Van egy eléggé bonyolult számítási képlete az Eurostatnak, amely különféle módon vizsgálja a szegénységet: van munkaszegénység, akik az idejük 20 százalékánál kevesebbet dolgoznak; vannak, akik más módon kerülnek be ebbe a kategóriába, nyilván alacsony egy főre eső jövedelemmel vagy más módon. Ezek össz-száma, tehát a teljes társadalmi kirekesztettség veszélyében levők száma, a szegénységben élők száma 2012-ről 2013-ra 241 ezer fővel csökkent. 241 ezer fő volt az, aki abból a nehézségből kikerült, hogy hétköznapi anyagi gondjai legyenek, akik a szegények táborából vagy a szegénységgel veszélyeztetettek táborából immár a középosztály felé vehették stabilan az útjukat.
Nem véletlenül történt ez a 241 ezer fős javulása ezeknek a statisztikáknak, hiszen sokféle kormányzati intézkedésre volt szükség mindehhez. Nagyon sok mutató van, amely vizsgálja, hogy ki mit nem tehet meg anyagi okokból. Talán ha azt nézzük, hogy ki az, akinek anyagi okokból nincs mobiltelefonja, akkor ez 1 százalék körüli arány, tehát az emberek 99 százaléka ezt megteheti, ugyanúgy mosógép vagy tévé esetében szintén 1 százalék körüli azok aránya, akik azt mondják ma Magyarországon az Eurostat adatai alapján, hogy nem tudja megengedni magának anyagi okokból, hogy mobiltelefonja, mosógépe vagy tévéje legyen.
De más adatok is vannak. A magyarországi összképet egyik legnagyobb mértékben az rontotta korábban, hogy a hirtelen kiadásokat valakik nem tudták fedezni. Ennek a problémának az orvoslására pontosan a parlament által elfogadott devizahiteles mentőcsomagok jelentik az egyik megoldást, hiszen azok számára, akik a devizahitelek megnövekedett törlesztőrészletei miatt nem tudtak hirtelen kiadásokat fedezni - ez körülbelül 60 ezer forintot jelent -, azok számára most már ez a lehetőség a tartalékolásra megnyílik, a kormányzati intézkedések ebben nekik segítettek.
De szintén érezhető azok számának a növekedése, akik el tudnak menni nyaralni. Itt a korábbi számok nagymértékben javultak. Ez többek között az Erzsébet-programnak is köszönhető, aminek a keretében negyedmilliónyian tudtak elmenni, 250 ezer ember tudott elutazni az Erzsébet-program támogatásával, akik egyébként nem engedhették meg maguknak, hogy nyaralni menjenek, és talán még életükben sohasem voltak a Balaton partján.
Kellett ezeknek a mutatóknak a javulásához az, hogy a kormány munkahelyteremtő politikája révén, akár a munkahelyvédelmi akciótervet, akár a Start-munkaprogramot mondhatjuk, 400 ezerrel több ember dolgozik most, mint négy évvel ezelőtt. A munkanélküliek száma pedig 150 ezerrel kevesebb.
Akinek munkája van, aki munkajövedelmet tud szerezni - akár közmunka-jövedelmet, akár piaci munkajövedelmet -, nyilván sokkal inkább van lehetősége, hogy tartalékoljon, anyagi biztonságot szerezzen magának, és ne kerüljön a szegénység veszélyébe. Ezért költünk a Start-munkaprogramra a jövő évben 40 milliárd forinttal többet. És ha megnézzük és a szociális kiadások részének tekintjük a Start-munkaprogramot - márpedig annak tekinthetjük, hiszen a leginkább nélkülözők számára nyújt lehetőséget, akiknek még munkahelyük sincsen -, akkor azt láthatjuk, hogy bővül a szociális ellátások köre, igencsak nagy mértékben. Ez a 40 milliárd plusz munkaerőpiaci hozzájárulással is párosul, képzéssel is párosul, tehát a munka világába is segíti átjutni a Start-munkásokat, közmunkásokat: 30-40 ezer ember azok aránya, akik a Start-munkából kerülnek évről évre át a munkaerőpiacra, szereznek piaci munkahelyet maguknak.
Az is fontos, amiket a képviselő úr említett, hogy a gyermekéhezéssel szemben föllépvén kétszer annyit költünk a gyermekek étkeztetésére a jövő évben, mint költött a szocialista kormányzat kormányzása utolsó évében. Ha valaki kritikával illeti a kormányzatot ezen a téren és megnézi a számokat, talán ezek a számok - a 29 milliárd és az 58 milliárd - megadja a súlyát az egyes szavaknak. Pillekönnyű a szocialisták érvelése, hiszen anyagi áldozatvállalással az ő idejükben nem párosult, és a kormánypártok érvelése mögött pedig igenis van súly, ez pedig a költségvetési kiadás sora, amely hitelt ad a mi elképzeléseinknek.
A szociális rendszer változtatása pedig, bízunk benne, hogy célzottabbá teszi a szociális rendszert. Az, hogy az önkormányzatoknak nagyobb szerepük lesz benne, ők nyilvánvalóan egy 30 milliárdos plusz állami kiegyenlítő alapot kapnak, hogy akinek nincs elég adóereje, az abból támogatást kaphasson, és abból fizesse ki ezeket a segélyeket. Ez pedig segít, hogy a helyi ismeretekkel rendelkező helyi önkormányzati rendelet szerint eljáró tisztviselők (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a valóban rászorulóknak adják ezeket a segélyeket, amelyek forrása (Az elnök ismét csenget.) szintén bővül a következő évi költségvetésben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me