SOLTÉSZ MIKLÓS,

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS,
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen önnek egyrészt, hogy liberális képviselőként figyelemmel kíséri Ferenc pápa és a katolikus egyház, illetve az egyházak működését és gondolatát. Azt is köszönöm, annak ellenére, hogy önök a 2010-es programjukban egyetlenegy mondattal sem említették meg a vallás, az egyház szerepét a társadalomban, most hirtelen felébredtek, és most hirtelen ebbe próbálnak belekapaszkodni. És örülök annak is, hogy liberális és egyéb zöldpárti párttársaik kint a strasbourgi parlamentben végre nem az egyház támadására használták fel a strasbourgi pápai látogatást, hanem sokkal inkább felismerték, hogy igenis hatalmas nagy baj van Európában. Amit Ferenc pápa elmondott, az Európában egy olyan követendő út és olyan követendő cél, amit nemcsak Magyarországnak, nemcsak az egyes személyeknek, hanem adott esetben a pártoknak, illetve a pártok programjának is követnie kell.
Engedje meg, hogy tételesen cáfoljam - amennyi időm és lehetőségem van most - azokat a mondatokat, amelyeket ön elmondott.
(9.30)
Egyrészt Ferenc pápa a család, a társadalom alapvető és legkifinomultabb alkotórészére hívja fel a figyelmet. Az elmúlt négy évben ennek a kormánynak a családpolitikája kiemelkedő szerepet játszott mindazon emberek számára, akikre oda kell figyelni, és hogy az egész társadalmon belül a családra oda kell figyelni, ez biztos. Nem véletlenül kaptuk meg egyébként a Nemzetközi Nagycsaládosok Szervezetének díját az elmúlt évek során, nem véletlen az, hogy az elmúlt évek során sok-sok kormány követte azt a családpolitikát, amely akár az adórendszerben, akár a támogatási rendszer bármely más területén is megvalósult. Ehhez szorosan kapcsolódik Ferenc pápának az a gondolata, amely valóban a szegényekkel kapcsolatos gondolat. Jó lenne, tisztelt képviselő úr, ha ön is és az ellenzéknek egy jó része is felfogná és észrevenné, hogy mi az az aktív szegénység elleni politika - és nem szegényellenes politika, mint sokszor a baloldal egyes pártjai mondják -, jó lenne, ha ebbe önök is belekapcsolódnának és támogatnák. Nem véletlen, hogy az egyik legfontosabb területe ennek az, hogy - amennyire lehet - segély helyett munkát adjunk. Nem véletlen az, hogy nagyban megnövekedett azoknak a száma, akik segély helyett most már munkával viszik haza a jövedelmüket a családjuknak, és ezzel egyébként a gyermekeiknek is mintát adnak, ami talán a legfontosabb.
Nem véletlen az, hogy bármennyire is próbálja a baloldali liberális média lehazudni azokat az eredményeket, amelyek a gyermekétkeztetés területén és a gyermekszegénység elleni küzdelemben az elmúlt években megtörténtek, de a tények azok a számok, amelyeket önök sem tudnak letagadni, miszerint 2010-ben 29 milliárd, ebben az évben már 53 milliárd, és jövő évben újabb 5 milliárddal növekszik a gyermekétkeztetésre fordított támogatás. Magyarán, 2010 és 2015 között megkétszereződik ez a támogatás, és ez is a szegénység elleni küzdelemnek a része.
Önnek teljesen igaza van abban is, hogy akár a zöldterületen, akár a természetvédelemben amit meg kell tenni, azt meg kell tenni, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban. Nem véletlenül hívta fel erre is Ferenc pápa a figyelmet. Én azt gondolom, hogy a magyarországi zöldpolitika - a civil szervezetek és a kormány együttes munkájának eredményeképpen - igenis példaadó, és igenis azt célozza, hogy a természet megmaradjon nemcsak nekünk, hanem a gyermekeinknek, unokáinknak és dédunokáinknak egyaránt.
Tisztelt Képviselő Úr! Önökkel szemben, akik eddig az egyházi jelenlétet folyamatosan csak sérelmezték liberális és baloldalon, pontosan arra hívja fel Ferenc pápa a figyelmet, hogy az egyházi jelenlét Európát több szempontból is erőssé teszi - erőssé és ellenállóvá teszi a szélsőségekkel szemben. Segítsenek ebben, hogy igenis az egyházi jelenlét akár hitéleti területen, akár pedig intézményfenntartásban, szociális, gyermekvédelem területén vagy pedig oktatási fenntartásban erős legyen, és ott az a jelenlét lelki erőt is adjon a fiatal nemzedékek számára, hogy azokkal az izmusokkal szemben, amelyeket szerintem semelyik társadalom nem akar vissza a XX. századból, fel tudjuk venni a küzdelmet.
Megköszönném azt is, hogy abban a küzdelemben, amire Ferenc pápa szintén felhívta a figyelmet, de a nagyhatalmak még késlekednek, miszerint azok a keresztények, akiket üldöznek most, szélsőségesek üldöznek szerte a világban, közösen lépjünk fel, és közösen tegyünk értük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Azt hiszem, megérdemlik, hogy végre ők is tisztességes és normális életet tudjanak élni, ne rettegés legyen az életük. Köszönöm szépen, hogy felvetette ezeket a kérdéseket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me