TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! (Közbekiáltások az MSZP és a Jobbik soraiból, köztük: Mi van? Előre meg van írva? - Most jegyzetelte - De le van gépelve! - Derültség az ellenzék soraiban.) Zárjuk le az áfacsalás ügyét, jó? Nem az áfa- és az adócsalás az első olyan dolog, amiről kiderül, hogy a szocialista kormányok csináltak, generáltak, és a Fidesz-kormány fogja egyenesbe hozni és rendbe hozni.
Mondok három olyan intézkedést, amely kormányzati intézkedés (Közbeszólás az MSZP soraiból: Máskor beszéljétek meg a frakcióülésen!), és a gazdaság fehérítését eredményezi. (Folyamatos zaj.) Egy: az online pénztárgépek bevezetése, több mint 180 ezer pénztárgép van már az adóhatósághoz bekötve, eredményei mutatkoznak; a fordított áfa kérdése éppen a gabonakereskedés terén, amit az Európai Unió rendkívüliként engedélyezett Magyarország számára. Ezzel ezt a féle áfacsalási lehetőséget kiszűrtük, és január 1-jétől pedig a közúti áruforgalmazási rendszernek az ellenőrzése, amikor az országból ki- és belépő áruknak egy nyomon követése fog megtörténni, amely teljes egészében ki fogja zárni az áfacsalás esetét.
Több ilyen politikai üggyel, tényezővel is találkozunk, az eladósodás kérdését is az MSZP-kormány hozta Magyarországra, a Fidesznek kellett megoldani. (Dr. Schiffer András: Hol van a vizsgálóbizottság? - Zaj. - Az elnök csenget.) A devizahitelesek kérdését úgyszintén a jelenlegi kormány fogja egyenesbe hozni.
Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon bízom abban, hogy az ön által említett konkrét áfacsalási ügy is teljes egészében ki fog derülni, ki fog derülni, hogy kik okozták, és méltó büntetésüket el fogják nyerni, és a költségvetés kasszájába is visszakerülnek ezek az elcsalt, ellopott adóbevételek. (Bangóné Borbély Ildikó és Demeter Márta egy-egy sárga rózsát oszt ki az MSZP-s képviselőknek.)
Ami felszólalásának másik érdemi részét illeti, az a magyar gazdaság teljesítménye. A magyar gazdasági növekedés Európában is kiemelkedő, a 3,2 százalékkal az első háromban van az Európai Unióban. Érdemes valóban a teljesítmény mögé nézni, hogy hogyan tudott Magyarország a 2014-es gazdasági évben két és félszer akkora teljesítményt nyújtani, mint mondjuk, az Európai Unió átlaga. Úgy gondolom, érdemes az ipari termelés kérdését felvetni, és azt nemcsak szakértői szinten, hanem a politika szintjén is egy kicsit elemezni, hogy mit is jelent ma Magyarországnak az ipari termelés, ezen belül pedig a járműgyártás.
Az ipari termelés 2010 óta folyamatosan növekszik: 2010-ről ’13-ra mintegy 20 százalékkal, 2014-ben pedig az eddigi adatok alapján 11,1 százalékkal; minden hónapban jelentősen emelkedett. (Folyamatos zaj.) A járműgyártás kérdésében pedig egészen kiemelkedő eredményeket tud Magyarország felmutatni, hiszen 2013 (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) egy növekedési fordulat volt, és lényegében Magyarország regionális központtá vált, hiszen nemcsak összeszerelésben, hanem autóipari alkatrészek gyártásában is kiemelkedő teljesítményt nyújtott Magyarország. 2012-ben a járműgyártás 7,8 százalékkal, egy évvel később már majdnem háromszorosával, 19 százalékkal növekedett. Alapvetően a külpiaci, tehát az exportértékesítések húzzák a teljesítményt, de a hazai értékesítés is jelentősen, mintegy 48 százalékkal növekedett.
Az utóbbi években Magyarországon négy autógyártó cég telepedett meg, az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki, 2013-ban ezek a cégek 17 400 munkahelyet biztosítottak munkavállalóknak több mint 2 ezer új munkahelyet teremtve (Folyamatos zaj. - Dr. Szél Bernadett: Nem hallani. - Az elnök csenget.) 229 magyar beszállítónak adnak munkát, hat felső- és hét középfokú oktatási intézményt tartanak fenn. Lényegében Magyarország az európai gépjárműgyártásnak egyik központjává vált, hiszen Szlovákia és Csehország mögött a legnagyobb szerepe van az Európai Unióban. 2014-re összesen mintegy 400 ezer darabot tudunk előállítani, ez mintegy 20 százalékos növekedést jelent.
Magyarországnak meghatározó szerepe van és lesz az Európai Unió járműgyártásában. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me