RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE német nemzetiségi szószóló: Sehr geehrter Vorsitzende, sehr geehrtes Parlament. Ich begrüsse Sie herzlich im Namen des Nationalitäten Ausschusses und gestatten Sie mir, daâ ich als Beauftragter Sprecher des Ausschusses unsere Meinung äussern kann.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében tisztelettel köszöntsem önöket, és mint a nemzetiségi bizottság által felkért szószóló kifejthessem bizottságunk véleményét.
A nemzetiségi civil szervezetek pályázati támogatásával kezdeném, hiszen ők a nemzetiségi kultúra, a nemzetiségi hagyományok, a nemzetiségi identitás letéteményesei. A nemzetiségi civil szervezetek működési és programtámogatása 2013-ban egyaránt 110 millió forint volt, ami 2002 óta, azaz 12 éve nem emelkedett. Az emberi erőforrások támogatáskezelőhöz 2013-ban és 2014-ben beadott pályázatok azt mutatják, hogy az igényelt jogos támogatások töredékét, mintegy egynegyedét lehetett csak megítélni forráshiány miatt. A nemzetiségi anyanyelvi diáktáborokra biztosított 30 millió forintos keret még szűkösebb; jellemző példaként a jogos német pályázati igények alig 15 százaléka került kiosztásra forráshiány miatt. Ez, azt gondolom, méltatlan állapot.
Az egyedi döntésű támogatások területén a nemzetiségi bizottság üdvözli és köszönettel veszi, hogy a kormányközi nemzetiségi vegyes bizottságok révén több nemzetiségi közösség, horvát, szlovák, szlovén jutott támogatáshoz 2013-ban.
(18.10)
Ugyanakkor ezúton is felhívjuk a törvényhozás és a kormány figyelmét, hogy a magyarországi nemzetiségek többsége esetében ez a lehetőség nem áll fenn, erre további források bevonása lesz szükséges.
Nemzetiségi köznevelési intézmények. A 2013-as év számunkra kétségkívül legnagyobb jelentőségű és egyértelműen pozitív változása volt, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi köznevelési intézmények esetében jelentősen megemelkedett és normatívvá vált a támogatás. Ezért fogadják hálás köszönetünket.
Az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatása. Az államháztartási jogszabályok 2008. évi változásai, a 2002. (sic!) évi további törvényi változások, majd a 2014. évi államháztartási számviteli átállás folyamatosan és tartósan megemelték a pénzügyi adminisztráció költségeit. Mindezek ellenére azonban az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatása 2008 és 2010 között minimálisan, az elmúlt négy költségvetési évben pedig éppen a törvényekkel előírt változások, többletfeladatok időszakában egyáltalán nem növekedett.
Végül a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatása. A települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatási rendszerében jelentős változás történt 2008-ban a feladatalapú támogatásra történő átállás bevezetésével. Ennek - idézőjelbe téve - eredményeként viszont lehetetlenül alacsony összegűre változott a gyakorlatban az általános működési támogatás mértéke. A települési nemzetiségi önkormányzatok éves szintű működési támogatása átlagosan bruttó 221 833 forint, ami havi 14 556 forintnak felel meg. Ráadásul ez az átlagos működési támogatás, a kisebb nemzetiségi önkormányzatok ennek is csak egy részét, havi nettó 9 ezer forintot kapnak. Van, aki vizuális típus, ezért mutatnám is: 9 ezer (Kezével mutatja.), nem 10, 9 ezer forintot kapnak havonta, és ebből még bankköltséget is fizetnek a kötelezően vezetendő bankszámla miatt. Azt gondolom, ez a helyzet is tarthatatlan.
Összefoglalóan: a Magyarországi nemzetiségek bizottsága részéről megállapítjuk, hogy a 2013. évi költségvetésben a magyarországi nemzetiségeket érintő, néhány dicsérendő és örömteli változás mellett továbbra is évtizedes elmaradások és aránytalanságok vannak, amelyeket rövidesen a 2015. évi központi költségvetési törvényben rendezni kell.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága részéről ugyanakkor a 2013. évi központi költségvetésről szóló zárszámadási törvény elfogadását, jóváhagyását javasoljuk.
Danke für Ihre Aufmerksamkeit. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me