NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az az eljárás, amelynek során egy fontos állami intézmény, amely az adófizetők pénzét költi, pusztán önmagát ellenőrzi, elfogadhatatlan, épp ezért is nyújtottuk be az előbb a Fidesz képviselője által elutasítani javasolt módosító javaslatot, amelyet valóban fenntartunk frakciókérésre. Szeretnénk, ha a törvény rögzítené most, a 2013. évi zárszámadás kapcsán előremutatóan, hogy a hatóság 2014. évi és a további évek egységes költségvetésének végrehajtásáról készített zárszámadását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.
Könnyű azt mondani, amit itt az előbb hallhattunk, hogy ezt egy önálló indítványban, egy másik törvény módosításával tegyük meg, és ahogy olvastam a Költségvetési bizottság jegyzőkönyvét, ott is azt tapasztaltam, hogy Szűcs Lajos lényegében ezt indítványozta. Azt mondta - idézem -, hogy amellett, hogy formai kifogásai vannak, azt szeretné kezdeményezni, hogy, és kiderül, hogy az is egy formai kifogás, tehát lényegében csak formai kifogása van a Fidesznek. Érdemileg nem tud vitatkozni az általunk beterjesztett módosító javaslattal, hiszen úgy folytatja a formai kifogásai után, amit nem ismertetett, hogy: „Ha a képviselő úr szeretne ilyen jellegű módosításokat tenni, akkor ne a beszámolóhoz, hanem magához a törvényhez tegye meg, mert így számunkra értelmezhetetlen.” - mondta ezt Szűcs Lajos, a Költségvetési bizottság alelnöke, a Költségvetési bizottság ülésén. Azonban ez azért cinikus hozzáállás, mert nagyon jól tudjuk, hogy ha bármilyen módosítást kezdeményezünk, az tárgysorozatba se kerülhet, már bizottsági szinten lesöprik, tehát itt plenáris ülésen sem beszélhetünk majd erről a problémáról.
Amiről így viszont most tudunk beszélni, hadd érveljek még röviden a módosító javaslatunk mellett. Ugyanis az NMHH által önként megbízott könyvvizsgáló hasznos szakvéleménye nem tekinthető független külső ellenőrzésnek, csak belső, tehát tulajdonképpen önellenőrzésnek. A könyvvizsgáló megbízója jelenleg maga az az intézmény, amely a zárszámadást, a beszámolót készíti, az NMHH fizeti az auditálás díját, neki jelent a könyvvizsgáló. Ezért van arra szükség, hogy a jövőben a médiaintézmény zárszámadását az Országgyűlés pénzügyi ellenőrző szerve, tehát az Állami Számvevőszék végezze, és az auditálásról szóló véleményét terjessze majd az Országgyűlés elé.
Ennek a javaslatnak egyébként jogi akadálya abszolúte nincs, sőt a hatályos számvevőszéki törvény szerint az Állami Számvevőszék számára nemcsak a róla szóló, hanem más törvény is megállapíthat feladatokat. Persze lehet azt mondani, hogy ez inkább a médiatörvény legyen, de miért ne lehetne akár ez a törvény is. Ezért én bízom benne, hogy a holnapi napra legalább egy-két képviselő lesz a Fideszben, aki belátja ennek indokoltságát, és mer egy ilyen javaslatot támogatni, még ha papírforma szerint várható is, hogy ezt lényegében le fogják söpörni.
De van azért ezzel a beszámolóval kapcsolatban más kritikánk is, hiszen lényegében nem kaptunk részletes elszámolást, csak fejezetekhez kapcsolódó számokat, és ez különösen az MTVA esetén problémás, ahol egyetlen 60 milliárdos tétellel rendezik el az elszámolást. Tehát 60 milliárd forint, ez egy sor - és máris el van intézve egy elszámolás? Mi tudunk így szavazni bármiféle elszámolásról? Ezt nevezik önök elszámolásnak vagy elszámoltatásnak? Ez elfogadhatatlan.
Ráadásul az alap gazdálkodása továbbra is teljességgel átláthatatlan, ettől a törvényjavaslattól függetlenül. A pusztán kormánypárti felügyelet alatt álló működése elfogadhatatlan. Az alap hatékony működéséhez a Közszolgálati Közalapítvány irányítása alá kellene térnie, ami a működése körüli kétségek javát legalábbis eloszlathatná, felügyeletét ráadásul olcsóbban és hatékonyabban tudná ellátni.
És továbbra sem tudok napirendre térni az NMHH 6 milliárd forintos tartalékképzésén, amit a 23. oldalon olvashattunk. Már előre jeleztem e 2013-as költségvetés előzetes vitájában, hogy szinte már pofátlan, hogy az NMHH 35 milliárd forintos költségvetéséből 12 milliárdos tartalékot képez ahelyett, hogy ezt az alap számára különítené el, és ezzel csökkentené például a költségvetési hozzájárulás mértékét.
(18.50)
Miközben mindenhonnan elvonnak, megszorítanak Magyarországon, ez a szektor annyi pénzt kap, hogy azt szó szerint el sem tudja költeni, több mint harmadát.
Elkeserítő az is - és ez aztán jóval kisebb nagyságrendű dolog, pedig lehetne nagyobb is, itt épp a fordítottja a probléma -, hogy mindössze 57 millió forintnyi bírságot sikerült kiszabni a Médiatanácsnak, ami kiderül ebből a törvényjavaslatból. Eredetileg 245 milliót terveztek, ezt később módosították 153 millióra, végül 57 millió forint teljesült. El tudjuk fogadni ezt az elszámolást, ezt a zárszámadást? Nem tudjuk elfogadni. Nyilvánvalóan ennek tartalmi okai is vannak, de ezt akkor is ki kell mondani.
Főleg, hogyha hozzávesszük, hogy ez milyen folyamatokat indít el. Jövőre már csak 21 millió forintnyi bírság van betervezve, pedig nyilvánvalóan tele vannak a hazai médiaszolgáltatások törvénysértésekkel. Sokkal szigorúbbnak és kezdeményezőnek kellene lenni, nem csak arra várni, hogy egy felháborodott néző tesz bejelentést akár a túl hangos reklámok, akár bármilyen, kiskorúakat veszélyeztető tartalom miatt, és sorolhatnánk még azokat a különböző, médiatörvény-, médialkotmány-sértéseket, amire most nem kívánok kitérni, hiszen ez remélhetőleg hamarosan, egy-két héten belül napirendre kerül az Országgyűlésben, a Médiatanács tartalmi beszámolója, de itt a zárszámadás kapcsán el kell mondani, hogy ezek az összegek elfogadhatatlanok.
És itt van egy székházvásárlásos 63 milliárd forintos óriáshitel, amiről nem sok szó esett itt az Országgyűlésben. És ráadásul úgy tűnik, hogy ez sem volt elegendő, hiszen még pluszban közel 2 milliárd forintnyi hitelt is kellett felvenni.
Végezetül azért hadd mondjam el, hogy miközben most van napirenden a klasszikus nagy, a központi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadás is, joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem annak részeként vagy azzal együtt, azon belül foglalkozik az Országgyűlés a médiahatóság pénzügyi beszámolójával. Tudjuk jól, hogy próbálják azt bizonygatni, hogy ez egy olyannyira autonóm intézmény, hogy ezért a kormány semmilyen felelősséggel nem tartozik, miközben azért furcsa módon itt nemhogy a kormányt nem kérdezhetjük médiaügyekben, az Országgyűlésben nem tehetünk fel, mondjuk, egy azonnali kérdést vagy interpellációt nem nyújthatunk be, de magát a hatóság elnökét sem kérdezhetjük. Tehát eléggé eszköztelenül maradunk. És ezzel a zárszámadással is tulajdonképpen csak erősítik ezt a tendenciát. Elfogadhatatlan, hogy miért hoz a hatóság beszámolójáról önálló törvényt, aminek a javaslatát ráadásul nem a kormány, hanem egy parlamenti bizottság nyújtja be. Miért éppen ennek az állami intézménynek a zárszámadásáról születik külön jogszabály? És miért egészen más az eljárás - teszem hozzá, az a normális eljárás -, mint például a Magyar Tudományos Akadémia vagy az Alkotmánybíróság és a többi alkotmányos intézmény, ügyészség, bíróság, Számvevőszék - sorolhatnánk még ezeket a szervezeteket - esetében? Ezeknek az esetében teljesen normális az eljárás, és a magyar központi költségvetés részeként láthatjuk a beszámolót, miért kell ezt az egyet külön tárgyalnunk?
Talán költői kérdés, de az NMHH miért állam az államban? Tudjuk jól, hogy azért, mert mossák kezeiket, és próbálják azt bizonygatni, hogy a kormányzat semmilyen szinten nem felel, pedig nagyon jól tudjuk, tapasztaljuk azt politikusokként is, hogy milyen szinten kézi vezérlés működik, főleg a közszolgálati médiumokban, de a gumiparagrafusokból álló médiatörvény és a csak fideszes tagokból álló Médiatanács miatt bizony tudjuk, hogy nagyon komoly akár öncenzúra, akár igenis kormányzati beavatkozás történik a kereskedelmi médiumokban is, miközben az előbb említett bírságok hiánya miatt is azt látjuk, hogy nem szankcionálja sajnos a Médiatanács a különböző egyéb kereskedelmi médiumi jogsértéseket, akár azt a legátfogóbb, legkomolyabb károkat okozót, amit a kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi előírásának durva megsértése jelent, hiszen így nem működhet ez a jelenlegi demokrácia sem, hogy bár a törvény előírja, a médiumok fittyet hánynak rá, és a Médiatanács sem szankcionálja - mint az a zárszámadásból is kiderül - ezt a durva jogsértést, a kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi előírásának sárba tiprását.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me