DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban Szijjártó Péter külügyminiszter Szlovákiában tett látogatása során többek között Miroslav Lajčák külügyminiszterrel tárgyalt, és arról állapodtak meg, hogy hamarosan autópályával kötik össze Miskolcot Kassával. Ennek érdekében a magyar oldalon Miskolctól az M3-as autópályát úgy hosszabbítják meg, hogy az Tornyosnémetiig, tehát az országhatárig elérjen.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt a borsodi, de különösen az abaúji polgárok már régóta várják, hiszen a kétsávos régi 3-as úton naponta több ezer kamion lépi át az országhatárt, és teszi szinte elviselhetetlenné az ott élők mindennapjait, akár Szikszón, akár Encsen. De tulajdonképpen egész Európa is várja ezt az autópályát, hiszen ez nemcsak a történelmi Abaúj magyar és szlovák régióit köti össze, hanem igazi európai tranzitút, mert a Kassa és Miskolc közötti útvonal az E71-es számú európai úthálózat része, ami összeköti a Kárpátokat az Adriával, sőt, a meglévő lengyel útvonalakat is beleszámítva összeköti a Balti-tengert az Adriával.
Tehát ez nemcsak egy lokális, mondjuk, abaúji vagy szlovák-magyar ügy csupán, hanem európai fontosságú közlekedési projekt. Nem véletlen, hogy két héttel ezelőtt Hernádvécsén a visegrádi 4-ek európai ügyek bizottsága elnökei is támogatták ezt a projektet. Ez nemcsak a szlovákiai Abaújban élő magyar kisebbségnek jelent könnyebbséget, hanem a határon átnyúló kereskedelmi és szolgáltatási szektoroknak is, ami remélhetőleg fellendíti a helyi gazdasági lehetőségeket a határ mindkét oldalán. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy az útvonal kiépítése miniszterelnöki prioritással és támogatással bír.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem öntől, mikorra várhatják az abaúji polgárok, tulajdonképpen mikorra várhatja Európa, hogy végre megvalósuljon a régi vágy, az M30-as autópálya befejezése. Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me